Keravanjoki

Järvenpään itäistä puolta pitkin laskeva Keravanjoki on Vantaanjoen pisin sivuhaara. Keravanjoki yhdistyy takaisin Vantaanjokeen Vantaan ja Helsingin rajalla, noin 6 km ennen kuin se laskee mereen. Pohjoispäässä paikoittain jyrkkärinteinen joki halkoo metsää, kun taas eteläpäässä sitä reunustavat maalaismaisemat.  

Virkistysmahdollisuudet Keravanjoella

Tuusulan puolelta alkava, Jokinotkontie-Kellokoski-Haarajoki-kanoottireitti päättyy Haarajoen padolle. 60 metriä pitkä Kaitarannankoski alkaa padolta, ja sen kupeessa on joen viimeinen vesimylly, Haarajoen mylly. Haarajoen padon purkamista suunnitellaan vaelluskalojen kulun mahdollistamiseksi. Koski- ja virta-alueilla kalastaessa tarvitaan aina kaksi kalastuslupaa, vesialueen omistajan lupa ja valtion kalastonhoitomaksu (18–64-vuotiaat).  

Etelämmäksi virratessaan joki mutkittelee Lemmenlaakson rehevän metsäiseen laaksoon. Lemmenlaakson lehto on yksi Keravanjoen kolmesta Natura-alueesta ja se on rauhoitettu luonnonsuojelualueena. Lemmenlaakson luonnonsuojelualueella ei suositella melontaa, eikä rantautuminen tai kalastus ole sallittua. Noin 10 kilometrin mittainen, Lemmenlaakso-Kerava-kanoottireitti alkaa suojelualueen eteläpään parkkipaikan kupeesta.

Lemmenlaakson lehdossa on mahdollista vierailla luontopolkuja käyttäen. Alueelta löytyy viitoitetut reitit, käymälöitä, kaksi tulipaikkaa ja roska-astioita. Alueella on jyrkkiä nousuja ja laskuja sisältävä reitti sekä esteetön reitti. Alueen vieressä on frisbeegolf-rata. 

Tutustu myös Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen Virkisty Keravanjoella -esitteeseen, jossa kerrotaan tarkemmin Keravanjoen melonta- ja kalastusmahdollisuuksista. Katso lisäksi Metsähallituksen ohjeet vastuullisesta luonnossa liikkumisesta. Verkkosivuiltamme löydät lisätietoa myös Lemmenlaakson lehdon luonnonsuojelualueesta.  

Tervetuloa virkistäytymään Keravanjoelle!

  • Huomioi muut luonnossaliikkujat ja rantojen asukkaat.  
  • Älä riko luonnonrauhaa.  
  • Vältä häiritsemästä vesilintuja ja niiden poikueita. 
  • Kanna roskat mukanasi ja lajittele ne roska-astioihin.  
  • Älä revi tuohta puista.
  • Käytä olemassaolevaa polustoa.  

 

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!