Pikku-Järkevä-palkinto Järvenpään Yhteiskoulun Vihreä lippu -raadille
—ResurssiviisausRaatiin kuuluu oppilaita 1.–9.-luokilta sekä yleisopetuksesta että vaativimman erityisen tuen oppilaista. Oppilaat järjestävät tapahtumia koulun ympäristötietoisuuden lisäämiseksi ja oppilaiden osallisuuden tukemiseksi.
Vuoden 2022 Pikku-Järkevä-palkinto lasten ja nuorten ympäristöteoista luovutettiin Järvenpään Yhteiskoulun Vihreä lippu -raadille torstaina 2.2.2023. Palkinnon luovutti kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Nea Karenius. Raadille luovutettiin kunniakirja sekä liput Heurekaan.
Vihreä Lippu -oppilasraati valitsee jokaiselle lukuvuodelle teeman, joka viime vuonna oli jätteiden kierrättäminen. Koulussa järjestettiin esimerkiksi kierrätystori, jonne sai tuoda kotoa itselle tarpeetonta ehjää tavaraa ja viedä mukanaan tekemiään löytöjä. Oppilaat ovat toivoneet, että kierrätystorista tehtäisiin jokavuotinen perinne, ja tänä lukuvuonna kierrätystori järjestettiinkin yhteistyössä Spesia Pointin kanssa. Tämän lukuvuoden teemana on energia ja energian säästäminen. Teemaa on toteutettu tähän mennessä esimerkiksi kyselyllä energiankäyttötottumuksista sekä tekemällä infovideoita energiansäästöstä ja resurssiviisaudesta. Lisäksi oppilaat ovat suunnitelleet kevätlukukaudelle sähköttömän oppitunnin sekä roskien keräämistä koulun pihalta ja lähiympäristöstä.
Raatiin kuuluu oppilaita 1.–9.-luokilta sekä yleisopetuksesta että vaativimman erityisen tuen oppilaista. Oppilaat järjestävät tapahtumia koulun ympäristötietoisuuden lisäämiseksi ja oppilaiden osallisuuden tukemiseksi. Vihreä lippu -oppilaat ovat mukana tekemässä ryhmän omaa toimintasuunnitelmaa ja viemässä kestävän kehityksen käytäntöjä omiin luokkiinsa ja siinä samalla ehkä oppilaiden perheisiinkin. Oppilaat toteuttavat itse oman suunnitelmansa ja kehittävät toimintaansa.
Pian 8-vuotias ekaluokkalainen Lumi on raadissa ensimmäistä vuotta. Ympäristöasioista kotiinviemisinä on tähän mennessä ollut ainakin sähkön säästäminen ja koulumatkan taittaminen autokyydin sijasta kävellen tai pyöräillen.
Yhdeksäsluokkalainen Annika ja kahdeksasluokkalainen Amalia ovat hekin ensimmäistä vuotta mukana. Molempien mielestä ympäristöasiat ovat tärkeitä, mutta hyvien käytäntöjen vieminen kotiin tai kavereiden toimintaan on hankalaa, jos muut eivät näe niissä samalla tavalla hyötyä kuin itse.
Palkinnon luovuttanut Karenius oli vaikuttunut Vihreä Lippu -oppilasraadin toiminnasta ja siitä, että mukana oli eri-ikäisiä oppilaita. Samat asiat, mitä oppilaat miettivät, ovat säännöllisesti myös lautakunnan pohdinnoissa. Yhteistyö ja viestintä ovat tässäkin asiassa tärkeitä, jotta tärkeää toimintaa saadaan laajemmin näkyviin.
Pikku-Järkevä-palkinto seuraa isoveljensä Järkevä-palkinnon jalanjäljissä kannustaen järvenpääläisiä arjen ympäristötekoihin ja huomioimaan muutosta kaipaavia kohteita ympäristöstään. Pikku-Järkevä jaetaan vuosittain lapselle tai lapsiryhmälle esimerkillisestä ilmasto- tai ympäristöteosta. Palkinnon sisältö muokataan vuosittain saajan mukaan. Palkinto pitää kuitenkin olla kestävää kehitystä tukeva, joten niissä suositaan elämyksiä tai pidempiaikaista kokemusta tai hyödykettä. Tämä on järjestyksessään neljäs Pikku-Järkevä-palkinto. Lisätietoja Järvenpään kaupungin ympäristöpalkinnoista.
Vihreä lippu on Kestävän kehityksen ohjelma ja ympäristösertifikaatti päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja vapaa-ajan toimijoille. Se on osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa, jonka on kehittänyt ympäristökasvatusjärjestö Foundation for Environmental Education (FEE). YK:n ympäristöohjelma UNEP suosittelee Vihreää lippua. Suomessa ohjelmaan osallistuu tällä hetkellä n. 350 toimijaa, mikä kattaa jopa 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa tai ohjaajaa. Lisätietoja Vihreän lipun sivuilta.