Etusivu/Asuminen ja ympäristö/Ympäristö ja luonto/Resurssiviisaus/Järkevä-palkinto
Järkevä-palkinto
Järkevä-palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin Järvenpäässä tehtäviä ympäristötekoja ja resurssiviisasta toimintaa.
Resurssiviisauden idea on pienentää haitallisia ympäristövaikutuksia siten, että samalla edistetään asukkaiden hyvinvointia ja vahvistetaan alueen kilpailukykyä muuttuvassa maailmassa.
Palkinto jaetaan vuosittain, ja se myönnetään ympäristön hyvinvoinnin tai laajemmin resurssiviisaan toiminnan edistämisestä. Järkevä-palkinnon myöntämisessä pidetään lisäksi etuna sitä, että
- Toiminta on esimerkillistä ja tarjoaa muille mahdollisuuden seurata esimerkkiä tai osallistua toimintaan.
- Toimintaan osallistuvat ainakin jollain tavoin kaikki palkittavaan yhteisöön kuuluvat.
- Toiminta on pitkäkestoista ja jatkuu myös tulevaisuudessa.
- Toiminnalla on laaja vaikuttavuus.
Palkinnon saajana voi olla järvenpääläinen yritys, yhdistys, ryhmä tai yksityishenkilö. Saajia voi olla useita, mikäli he ovat toteuttaneet yhdessä palkittavan teon tai toiminnan. Palkinnoksi luovutetaan Järkevä-kunniakirja. Järkevä-palkinnon myöntämisestä päättää kaupunkikehityslautakunta.
Järkevä-palkinto on jaettu vuodesta 2002. Palkinto on liittynyt kaupungin kestävän kehityksen Järkevä-ohjelmaan. Järkevä-ohjelma korvattiin vuonna 2019 Resurssiviisas Järvenpää -tiekartalla. Nyt myös Järkevä-palkinnon kriteerit on päivitetty nykyisen resurssiviisaustyön mukaisiksi.
Vuoden 2024 Järkevä-palkinnon hakuaika on auki 28.10.–25.11.2024. Ohjeet ehdotuksen tekemiseksi: Ehdota vuoden 2024 Järkevä-ympäristöpalkinnon saajaa 25.11. mennessä!
Pikku-Järkevä
Pikku-Järkevä on kestävän kehityksen palkinto, joka on kohdistettu nimenomaan lapsille tai lapsiryhmille. Pikku-Järkevällä halutaan huomioida omatoimisia arkipäivän tekoja.
Vuoden 2021 palkinto myönnettiin Mankalan koulun 6K-luokalle ruokahävikin torjumisesta. Luokan oppilaat ovat kiinnittäneet huomiota lautaselle jäävään ruokajätteeseen. Samaa viestiä viedään nyt muillekin ryhmille ja näin pienestä teosta saadaan aikaan jotain suurempaa.
Pikku-Järkevä -palkinto lanseerattiin vuonna 2018. Palkinnon myöntää kaupunkikehityksen ympäristötiimi. Palkinnonsaajalla on mahdollisuus esittää toive palkinnon sisällöstä, joka pyritään järjestämään yritysyhteistyöllä. Esimerkiksi Oinaskadun koulun 3B sai toiveensa mukaisesti herkkuja sekä lautapelejä Suomalaisen kirjakaupan lahjoittamana.
Järkevä-palkinnon voittajat
2023 Palkinnon sai järvenpääläisten yritysten kollektiivi ja joulukauppa. Pääasiassa paikalliset pienet yritykset perustivat joulukuun ajaksi joulukaupan Prisma-keskukseen Järvenpäähän. Kollektiivissa oli mukana yhteensä 45 yritystä, joista 32 on järvenpääläisiä ja loput lähikunnista
2022 Palkinnon sai Ilmaritori, joka on järvenpääläinen vapaaehtoisyhteisö. Se kerää yksityisiltä ihmisiltä ja julkisilta toimijoilta hyväkuntoisia vaatteita, tavaroita ja huonekaluja lahjoitettavaksi niitä tarvitseville järvenpääläisille. Keväällä 2022 yhteisö pystyi muuttamaan toimintaansa nopealla aikataululla tehokkaaksi avustusjärjestelmäksi Ukrainasta saapuville pakolaisille.
2021 Palkinto myönnettiin Kierrätyskirppu ry:lle, joka tekee vaikuttavaa kierrätystoimintaa vapaaehtoisvoimin. Kierrätyskirppu on apuna esimerkiksi purkutalojen, muuttokohteiden ja varastojen tyhjennyksissä.
2020 Palkinto myönnettiin Ravintola Härmän Ratille, joka käyttää ainoana Suomessa ruuan valmistuksessa 99 % luomua. Härmän Rati on voittanut LUOMU SM -kilpailujen pienten toimijoiden sarjan nyt neljä vuotta peräkkäin.
2019 Palkinnon myönnettiin LIDL Suomi ky:n Järvenpään jakelukeskukselle. Järvenpään jakelukeskus on kestävän kehityksen edelläkävijä, jonka toiminnassa resurssiviisaus on avainasemassa mm. kierrättämisen, energiankäytön, uusiutuvan energiantuotannon ja teknologian kautta.
2018 Palkinto myönnettiin Hyvä Kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeelle, joka on tehnyt esimerkillistä työtä yhteisöllisyyden ja kestävän kehityksen hyväksi Järvenpäässä.
2017 Palkinto myönnettiin Vaatelainaamo Vaatepuu Oy:lle, joka toteuttaa kestävää kehitystä tarjoamalla mahdollisuuden vaihtelevaan arki- ja juhlapukeutumiseen. Vaatepuu avaa jäsenilleen yhteisöllisen vaatekaapin, josta voi lainata vaatteen tilaisuuteen kuin tilaisuuteen tarvitsematta kuitenkaan ostaa asua itselleen.
2016 Järkevä-palkinto myönnettiin Fortum Power & Heat Oy:lle. Yhtiön Järvenpään bio-CHP-laitos on edistänyt kotimaisten biopolttoaineiden, etenkin lähipolttoaineiden, käyttöä ja investoinut uusimpaan tekniikkaan energiantuotannossa. Laitos käyttää lähes 100-%:sti vain uusiutuvia energianlähteitä.
2015 Järvenpään kaupunkikehityslautakunta myönsi vuoden 2015 Järkevä-palkinnon Kierto Ympäristöpalvelut Oy:lle tulevaisuuden liiketoiminnasta, joka yhdistää parhaalla mahdollisella tavalla kannattavan kasvun ja työpaikat kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen.
2014 Järvenpään kaupunkikehityslautakunta myönsi vuoden 2014 Järkevä-palkinnon Järvenpään kaupungin rakennusvalvonnan johtavalle rakennustarkastaja Jouni Vastamäelle. Jouni on kehittänyt ja edistänyt rakennusvalvonnan toimintaa ja sähköistä asiointia valtakunnallisesti merkittävälle tasolle.
2013 Järvenpään kaupunkikehityslautakunta myönsi vuoden 2013 Järkevä-palkinnon Järvenpään kaupungin Kiinteistöpalveluiden ympäristövastaava Katri Väyryselle. Katri edistää aktiivisesti ympäristöasioita ja kierrättämistä Järvenpäässä niin työssään Järvenpään kaupungin palveluksessa kuin myös vapaa-aikanaan yhdistyskentällä.
2012 Keski-Uudenmaan Kierrätys- ja Toimintakeskus ry:n Kierrätysmylly vähentää syntyvän jätteen määrää kierrättämällä lahjoitettuja käyttökelpoisia tavaroita, tarvikkeita ja laitteita.
2011 Järvenpään Mestariasunnot Oy:n esimerkillinen toiminta uustuotannon ja korjausrakentamisen energiatehokkuudessa.
2010 Oy Primula Ab. Suomen ensimmäinen kestävän kehityksen toiminnan merkittävimmät tavoitteet täyttänyt hiilineutraali elintarvikealan yritys.
2009 Palkintoa ei jaettu.
2008 Järkevä-palkinto myönnettiin kahdelle eri taholle: Kalevi Eronen pitää kaupunkia siistinä keräämällä muiden ihmisten heittämiä roskia ja jätteitä katujen varsilta. Järvenpään ympäristöyhdistys ry järjestää muun muassa erilaisia luonto- ja ympäristöaiheisia tapahtumia, retkiä ja tilaisuuksia.
2007 Järvenpään ruokapiirit: Tanhuniitty, Pellonkulma ja Kotilinna. Ruokapiiritoimintaa on ollut Järvenpäässä jo 15 vuoden ajan ja se on tarjonnut perheille mahdollisuuden hankkia luonnonmukaisesti ja turvallisesti tuotettua lähiruokaa.
2006 Ekotaiteilija Raija Puukko. Raijan taidetta kuvastavat sanat ekologisuus, esteettisyys ja eettisyys. Töihin tarvittavat esineet hän hankkii luonnosta, kirpputoreilta, osto- ja myyntiliikkeistä sekä ystävien varastoista.
2005 Kestovaippayhdistys ry Keski-Uusimaa. Yhdistys pitää kestovaippaesittelyjä erilaisissa tapahtumissa sekä kursseja alueen työväenopistoissa. Lisäksi se pyrkii välittämään vauvaperheisiin tietoa kestovaippojen käyttämisestä Keski-Uudenmaan alueen neuvoloiden välityksellä.
2004 Kinnarin koulu on toiminnallaan edistänyt Järkevän tavoitteita, kuten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja kompostointia. Koululle on myönnetty Vihreä lippu päiväkotien, koulujen, oppilaitosten sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoiden kestävän kehityksen ohjelman kriteerien täyttämisestä.
2003 Kaarnapolku 2-4 asukkaat. Biojätteiden ja puutarhajätteiden pitkäaikainen ja esimerkillinen kompostointi kiinteistön omalla kompostorilla.
2002 Kirjaston käyttäjät. Järkevä-palkinto myönnettiin Järvenpään kirjastojen käyttäjille ekotehokkaasta kirjojen, lehtien, levyjen, kasettien ja videoiden yhteiskäytöstä.
Pikku-Järkevän voittajat
2022 Palkinto myönnettiin Järvenpään Yhteiskoulun Vihreä lippu -raadille, joka järjestää tapahtumia koulun ympäristötietoisuuden lisäämiseksi ja oppilaiden osallisuuden tukemiseksi.
2021 Mankalan koulun 6K-luokan oppilaat saivat palkinnon esimerkillisestä ruokahävikin torjumisesta.
2020 Palkintoa ei jaettu.
2019 Palkinto myönnettiin Oinaskadun 3B-luokalle, joka on osallistunut JYK:n ympäristön siivoamiseen, kukin vuorollaan. Raati piti erityisesti siitä, että kestävää kehitystä edistetään koko luokan voimin. Luokka on kehittänyt toimintamallin, jota muutkin ryhmät voivat lähteä toteuttamaan. Tänä vuonna yhteistyöhön osallistui Järvenpään Suomalainen kirjakauppa, joka lahjoitti luokan toivomia palapelejä.
2018 Ensimmäinen Pikku-Järkevä myönnettiin pienelle 3-vuotiaalle pojalle, joka omatoimisesti oli halunnut siivota lähikoulun pihaa perjantai-illanviettäjien jäljiltä.