Järvenpään kulttuuriopetuksen opetussuunnitelma KUPO uudistuu 10-vuotisjuhlavuotensa alla
—KulttuuriKulttuuripolku eli KUPO on osa Järvenpään esi- ja perusopetuksen kotiseutu- ja kulttuuriopetuksen opetussuunnitelmaa. Tavoitteena on tarjota jokaiselle järvenpääläiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus tutustua omaan kotiseutuun ja sen kulttuuritarjontaan. Ensi keväänä 10 vuotta täyttävä toiminta uudistuu tulevaksi lukuvuodeksi ja tarjontaan tulee dokumenttielokuvatapahtuma, Vanhankylänniemen historiaa raottava pakopeli sekä opastettu vierailu taitelijakoti Suvirannassa.
Lista on pitkä: Lemmenlaakso, taiteilijakoti Ahola, Järvenpään taidemuseo, Sibeliusten Ainola, kirjasto, Järvenpään teatteri, elämyksellinen soitinesittelykonsertti…Jokaiselle luokka-asteelle, esikouluikäisistä aina yhdeksänteen luokkaan asti, on suunniteltu Kulttuuripolkuun oma hieno sisältönsä, joka tukee opetussuunnitelman teemoja ja tutustuttaa kiinnostavasti Järvenpään kulttuurikohteisiin, paikalliseen historiaan ja lähiympäristöön.
– Moni lapsi ja nuori vierailee ensimmäistä kertaa näissä kohteissa. Paras saamamme palaute on ollut se, että koulun kanssa tehty vierailu on innostanut koko perheen tutustumaan oman kaupungin kulttuuritarjontaan, kertoo kulttuurijohtaja Pirre Raijas.
Kulttuuripolun juuret ulottuvat lähes 10 vuoden taakse
Kulttuuripolku on ollut osana Järvenpään perusopetuksen opetussuunnitelmaa jo keväästä 2014 lähtien. Järvenpään KUPO-toiminnan käynnistäjä on KUPO-koordinaattorina toimiva Tiina Liimatainen.
– Järvenpäässä asian suhteen oltiin varhain liikkeellä, sillä lähikunnista vain Hyvinkäällä systemaattisesti organisoitu koulujen kulttuuri- ja kotiseutuohjelma syntyi ennen Järvenpäätä. Nykyisellään kaikissa lähikunnissa toiminta on jo alkanut tai sitä pilotoidaan, summaa Liimatainen.
KUPOn ajatuksena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kulttuuriin ja taiteeseen, ja koulupäivään suunnitellut käynnit lisäävät yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua niihin sekä päästä kokemaan uusia elämyksiä.
– Kulttuuripolussa näkyy myös kaupunkistrategiamme arvoista oikeudenmukaisuus sekä painopisteistämme vireä kaupunkielämä, joka linkittyy vahvoihin kulttuurijuuriimme ja ainutlaatuiseen kulttuurihistoriaamme, jatkaa Raijas.
Kulttuuripolku kehittyy jatkuvasti
Jatkuvasti kehittyvän KUPOn 10. toimintavuoden lähestyessä sisältöä myös hieman lisätään ja uudistetaan.
– Jatkossa 7. luokkalalaiset pääsevät opastetulle vierailulle Tuusulanjärven rantamaisemissa sijaitsevaan Järnefeltien taitelijaperheen kokonaistaideteosmaiseen kotiin, Suvirantaan, iloitsee Liimatainen.
Vanhankyläniemen pitkä historia ja paikat tulevat jatkossa tutuiksi 5. luokkalaisille toiminnallisella pakopelillä, jota pääsee ratkomaan yhdessä luokkakavereiden kanssa. KUPOsta pysyvänä sisältönä puuttunut elokuvakasvatuksellinen osuus tuo jatkossa 9. luokkalaiset Studio123:een nauttimaan DOKKINO-vierailusta, joka on DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n järjestämä ajankohtaisiin teemoihin pureutuva lasten ja nuorten lyhytdokumenttielokuvatapahtuma.
Järvenpään kaupungin perusopetuksen ja kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden yhteistyönä järjestämän Kulttuuripolun uudistuneisiin sisältöihin voi kokonaisuudessaan tutustua Järvenpään kaupungin verkkosivuilla.
Lisätietoja:
Tiina Liimatainen
KUPO-koordinaattori
Perusopetus, Hyvinvoinnin palvelualue
puh. 040 315 2660
tiina.liimatainen(at)jarvenpaa.fi
Pirre Raijas
Kulttuurijohtaja
Hyvinvoinnin palvelualue
puh. 040 315 2244
pirre.raijas(at)jarvenpaa.fi