A

Järvenpään rakennusvalvonta myönsi viime vuonna luvan yli 900 asunnolle

24.01.2020

Rakennuslupien käsittely kunnissa sähköistyy. Järvenpäässä käsittelyä tehostetaan nyt myös tietopohjaisen 3D-mallinnuksen avulla.

Jouni Vastamäki_3 D-mallinnus_pieni

Järvenpään johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki.

Järvenpään muuttovoitto tuntuu ja näkyy. Kaupunkiin rakentuu jatkuvasti uusia kaupunginosia. Viime vuonna valmistui niin sanotun Keskustakorttelin kerrostaloalue. Tänä vuonna harjakorkeuteen nousee Terholan puutaloalue, jonne houkutellaan lapsiperheitä.

– Viime vuonna Järvenpäässä luvitettiin 961 asuntoa. Vertailukohteeksi voi ottaa yhteistyökaupunki Hyvinkään, jossa vastaava luku oli 144, kertoo molemmissa kaupungeissa lupakäsittelyä tekevä rakennustarkastaja Taija Karjalainen.

Juuri nyt rakennusvalvonnan prosessi toimii Järvenpäässä kohtalaisen hyvin. Silti vaikka luvan saaneita asuntoja on paljon, odottaa Karjalaista Lupapiste.fi-palvelussa vielä nelisenkymmentä lupahakemusta, jotka pitäisi saada valmiiksi.

– Osa on ollut pöydällä kesästä asti. Vuodenvaihde tuo aina ruuhkaa.

Myös tiimiä luotsaava johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki on arvioissaan varovainen.

– Tällä hetkellä Järvenpää on rakennuslupien suhteen muutaman askeleen edellä muita kuntia. Vie silti aikansa, ennen kuin porukka oppii, miten hommia tehdään uudessa ympäristössä ja uusin välinein.

Kun tekoäly tarkistaa, ihminen säästyy ongelmanratkaisuun

Rakennuslupia on Järvenpäässä myönnetty samankokoisella porukalla yli kymmenen vuotta. Työn puitteet ovat kuitenkin erilaiset kuin 10–12 vuotta sitten. Lisäksi rakennuslupia koskeva lainsäädäntö on muuttunut.

3D-mallinnus_säädöstenmukaisuus

Sovellus tarkastaa, että rakennus täyttää lain vaatimukset.

Jounin kanssa samassa huoneessa istuu 3D-mallinnusohjelman hyvin tunteva asiantuntija, joka osaa ottaa ketterästi kiinni sovelluksen kehittämiskohteisiin.

Sovellus tarkastaa, että rakennus täyttää lain vaatimukset.

– Kuntien rakennusvalvonta sähköistyi myöhään. Kuusi vuotta sitten Järvenpäässä jätettiin ensimmäinen sähköinen lupahakemus. Olimme ensimmäinen kunta, joka otti sähköisen Lupapistepalvelun käyttöön. Aikanaan se oli raakile, mutta teimme kovasti kehitystyötä. Nyt sama järjestelmä taitaa olla käytössä jo parissa sadassa kunnassa, sanoo Vastamäki.

Asioiden visualisointi ei ole se "kovin" 3D-juttu

Tuossa on tontti, mutta miltä näyttäisi kaavailtu pientalo tontilla? No mikäs, istutetaan se 3D-kaupunkimalliin. Pientalo luiskahtaa paikalleen, sisälle mallikeittiöönkin pääsee.

3D näyttää Järvenpään sellaisena kuin kaupunki on

Löytyykö tarvittava kaide, kuinka leveä ovi on, täyttyvätkö saavutettavuusstandardit? Ohjelma kertoo. Kun mallitalo asetellaan Rantapuiston parhaalle paikalle, pystyy tuleva asukas heti näkemään ikkunanäkymän ja sen mihin kohtaan naapurirakennusten ja puiden varjot laskeutuvat.

3D-ohjelma muistuttaa havainnekuvien ja Google Street View'n sekoitusta.

– Ohjelmalla menee kolme sekuntia tarkastaessaan, täyttääkö meille toimitettu talomalli kaikki tarvittavat säädökset. Tätä kutsutaan säädöstenmukaisuustarkasteluksi. Tässä kohtaa pitää tehdä yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa, sanoo Vastamäki.

Suunnittelijoiden kanssa yhteistyössä

Järvenpään kerrostalojen, päiväkotien ja koulujen luvituksessa hyödynnetään jo nyt 3D-tietomalleja. Suunnittelutoimistojen osaaminen vaikuttaa siihen, kuinka isossa roolissa lupaprosessissa 3D-sovellus on ja onko suunniteltu talomalli sellainen, että tarkastuksia ylipäätään pystyy tekemään.

Esimerkiksi jokaisessa yli 60-neliöisessä asunnossa tulee olla vähintään yksi palohälytin. Arkkitehti katsoo palohälyttimien paikan ja jos niitä ei toimitetussa mallikuvassa näy, palautuu hakemus lähtöruutuun.

– Monesti opastamme suunnittelijoita myös materiaalivalinnoissa.

Perinteisessä lupakäsittelyssä on vielä kunta- ja käsittelijäkohtaisia eroja ja tarkastajan yksilöllinen kädenjälki näkyy. Tietomallipohjaisessa lupakäsittelyssä rakennuksen säädöstenmukaisuus tarkastetaan valtakunnallisesti yhdenmukaisella tavalla. Samalla hakemusten käsittely nopeutuu.

– Verrattuna 2D-piirustuksiin 3D-suunnitelma näyttää tarkemmin, miltä naapuriin mieitty talo näyttää, kertoo Karjalainen.

Hyvinkäällä samasta sovelluksesta on jo versio, jossa asukkaat voivat itse liikkua ja merkitä kommentteja. Yhteistyö Hyvinkään rakennusvalvonnan kanssa on tuonut pontta myös Järvenpään rakennusvalvontaan.

– Lähdimme itse helpottamaan työtämme sähköisten palvelujen avulla. Tulevaisuuden kuntalainen voi saada ripeämpää palvelua teknologisen kehityksen ansiosta. Lisäksi, kun saamme jo valmiiksi entistä valmiimpia hakemuksia, asiakastyytyväisyys nousee, kertoo Vastamäki.

Vinkkejä rakennusluvan hakemista miettivälle

1. Tutustu ohjeisiin tarkasti
2. Pyydä myös suunnittelijaa tutustumaan lupahakemuksiin jo alkuvaiheessa. Lupa tulee sitä nopeammin, mitä huolellisemmin hakemus on täytetty
3. Älä suunnittele tai suunnitteluta liian pitkälle. Pyydä suunnittelijalta 3D-suunnitelmia ja lähde yhteistyössä kaupungin rakennusvalvonnan kanssa kehittämään niitä. Tarjoamme mielellään auttavaa kättä suunnittelussa ja annamme kommentteja siitä, että onko suunniteltu rakennus mallikelpoinen.
4. Toimi ajoissa!

Takaisin