A

Vahvuudet eivät katoa työttömyyden aikana ja asenne on numero ykkönen

09.11.2016

Yläkerran kokoustilasta raikaa kahvitauon aikaan iloinen keskustelu. Kolme kokoontumiskertaa ovat hioneet 13-henkisen joukon yhteen.

Muutamat ovat ottaneet tauon kahvikupin syliinsä, ja he juttelevat keskenään vilkkaasti.  Toinen istuu syrjässä, kuuntelee ja seuraa, mutta pitää hieman etäisyyttä.

Jokainen saa olla ryhmässä läsnä omalla tavallaan. Kaikki kuuluvat joukkoon.

Käynnissä on Järvenpään kaupungin työllisyysyksikön Tunnista itsesi –kurssin viimeinen kolmesta kokoontumiskerrasta. Sen vetäjinä toimivat Masari Oy:n elämäntaidon- ja työyhteisövalmentajan Sari Hämäläisen lisäksi Kiinteistö Oy Narikkakodin yrittäjä Erja Saarelainen.

Kurssi on osa paikallisten yritys- ja yhteisökumppanien kanssa toteuttavaa Tyylillä duuniin –hanketta, joka on suunnattu paikallisille työttömille. 

masari_2 (002)

Kurssilla Risto Hämäri selittää kokemuksiaan ja muut kuuntelevat tarkasti  

Työllisyysyksikössä tiedetään, että työttömyys kalvaa ja se voi syödä naista tai miestä.

Joskus pelkästään se, että työhakemusten, ansioluetteloiden sekä loputtomien kiitos, mutta ei kiitos –viestien keskeltä on jokin tekosyy astua ulos ihmisten ilmoille ja tuulettaa omia ajatuksia, riittää.

Työttömyyden pitkittyessä itsetunto painuu nollaan, ja itsetuntemusta koetellaan. Joskus sitä kuvitteli joskus olevansa jossain hyvä, mutta yhtäkkiä ei enää kelpaakaan mihinkään.

Kuulostaako tutulle?

Ja viimeistään peruspäivärahalle humahtaessa itseensä satsaaminen helposti unohtuu. Kampaajakäynti tai uusi jakkupuku ovat luksusta, joihin investoimista on pakko lykätä.

On helpompi vetää villasukat jalkaan ja virittäytyä pois sosiaaliselta taajuudelta.

 

 masari_3 (002) 

Masari Oy:n Sari Hämäläinen kertoo muunmuassa miten asenne vaikuttaa työllistymiseen 

Masari Oy:n elämäntaidon- ja työyhteisövalmentajan Sari Hämäläisen mukaan peli ei ole työttömänä menetetty. Paljon on kiinni pelkästään omasta asenteesta.

Hämäläinen siteeraa Tunnista itsesi –kurssin viimeisen tunnin aikana Charles Chaplinin kuuluisaa lausahdusta.  "I have many problems in my life. But my lips don´t know that. They always smile."

" Minulla on monia ongelmia elämässäni. Mutta huuleni eivät tiedä sitä. Ne hymyilevät aina."

Hämäläinen muistuttaa, että työtä etsittäessä on erotuttava massasta. Kun työnhakijoita on paljon, suuresta joukosta nousevat esiin he, joilla on itsetunto kohdallaan ja terve halu kehittyä.

Omat vahvuudet eivät katoa työttömyysaikana mihinkään. Se, mitä uskot itsestäsi, on se, mitä oikeasti olet, toteaa Hämäläinen.

Itsensä johtamista voi harjoittaa kotikonstein.  Numero ykkönen on asenne.

-          Toista ihmistä ei voi muuttaa. Ainoa, kenen suhtautumista voi muuttaa, on oman itsen, sanoo Hämäläinen.

Negatiivinen suhtautuminen edesauttaa löytämään arjessa aina vain ne asiat, jotka ovat huonosti.  Myönteisellä asenteella käy päinvastoin.

Eteenpäin pääsee myös laittamalla itsensä säännölliseen tenttiin. Kysy itseltäsi siksi siis oikeita kysymyksiä, muotoilee Hämäläinen.

-          Päivän laadusta, tavoitteista ja sisällöstä. Ne motivoivat ja vievät eteenpäin.

Suositeltava tapa on pitää kiitollisuuspäiväkirjaa. Jo kuukauden jälkeen on helppo huomata, kuinka tukkoiselta tuntunut arki on oikeastaan sittenkin aika ihanaa.

Ja lopuksi: ota omat vahvuudet käyttöön.

-          Ihmiset, jotka ovat tietoisia omista vahvuuksistaan ja hyödyntävät niitä aktiivisesti, ovat huomattavasti onnellisempia ja menestyneempiä kuin ihmiset, jotka miettivät puutteitaan ja heikkouksiaan.

Rohkea syö rokan – ja porskuttaa eteenpäin.

 

Tunnista itsesi –kurssista sanottua:

"Kurssi täydentää hyvin aikaisemmin hankkimaani tietoa. Sari on mainio persoona."

-          Risto Hämäläinen

"Kurssilla käydyt keskustelut siirtyivät ja jalostuivat iltaisin miehen ja äidin kanssa käytyihin keskusteluihin. Kurssi antoi todella paljon ajateltavaa."

-          Heidi Viitala

"Kurssin parasta antia oli enneagrammi-osuus, jonka jälkeen silmäni yhtäkkiä avautuivat: ymmärsin, että on olemassa vain useita erilaisia ihmisiä, jotka ajattelevat ja suhtautuvat asioihin eri tavalla. Enneagrammi vahvisti myös omaa itseäni."

-          Jaana Leinonen

 

Seuraava Tunnista itsesi –kurssi toteutettaneen uudelleen ensi vuonna.

 

Teksti ja kuvat:

Minna Luoma

Sisältötoimisto Rouva Sana

Takaisin