A

Seitsemän järvenpääläistä koulua mukana #Uuttakoulua -hankkeessa

23.09.2019

Uuttakoulua

#Uuttakoulua on kehittämishanke, jossa vahvistetaan lasten ja nuorten yhdenvertaisia oppimismahdollisuuksia Uudellamaalla. Se on ensimmäinen tässä mittakaavassa toteutettu perusopetuksen hanke. Järvenpäästä mukana ovat Koivusaaren, Haarajoen ja Kyrölän, JYK:in sekä Mankalan, Saunakallion ja Kartanon koulut.

#Uuttakoulua -hanke avattiin 11.9. aloitustapahtumassa Aalto-yliopistossa. Tapahtumaan osallistui yli 200 hankkeeseen osallistuvaa perusopetuksen rehtoria, opettajaa ja kouluhyvinvoinnin ammattilaista. Lämminhenkisessä tapahtumassa oli innostunut tunnelma.

– Järvenpäässä hanke näkyy monella tavalla. Hienoa, että näin moni koulu lähti mukaan hankkeeseen! Osallistumme kaikkiin neljään kehittämisosioon, joita ovat johtamisvalmennus, vahvuuspedagogiikka, oppimisen ja arjen toimintakulttuuri sekä monialainen yhteistyö. Mielenkiintoista nähdä, miten kehittämistyö muuttaa koulujen toimintakulttuuria ja miten osaamista saadaan jaettua kaikkiin kouluihimme, kertoo opetuksen asiantuntija Jaana Palviainen Järvenpään kaupungista.

Tämän vuoden aikana seuraamme yhden koulun, Saunakallion, matkaa hankkeessa. 

Johtamisen, vuorovaikutuksen ja osallisuuden muotoilua

#Uuttakoulua -hankkeen painopistealueena on vahvistaa koulujen uudistumiskyvykkyyttä ja vuorovaikutuskulttuuria. Hankkeessa korostetaan vahvuuksiin perustuvaa oppimista ja erilaisia näkemyksiä huomioivaa rakentavaa vuorovaikutustapaa.

Hankkeeseen osallistuvat 50 koulua käynnistävät parhaillaan kehittämistoimintaansa tasa-arvoisen perusopetuksen kehittämiseksi. Siihen osallistuu lähes neljäsosa hankekuntien kouluista.

Koulujen ja kuntien perusopetuksen johtoryhmille toteutetaan systeemiseen kehittämiseen perustuva valmennus. Opettajille järjestetään koulutusohjelma vahvuuksiin perustuvaan oppimiseen ja positiivisen CV:n käyttöön. Lisäksi opettajille ja monialaisille työryhmille järjestetään kaksi kehittämiskokonaisuutta, joissa osallistujat kehittävät oppimisen ratkaisuja ja hyvinvointia vahvistavia käytäntöjä osallistavien kehittämismenetelmien avulla.

Hankkeessa on aloitettu palvelumuotoiluun perustuva projekti Vanhempainliiton kanssa vanhempien opetukseen ja koulunkäyntiin liittyvien tarpeiden ja toiveiden kartoittamiseksi Uudellamaalla.

Hankkeeseen osallistuu kuusitoista Uudenmaan kuntaa, joissa on yhteensä 55 000 perusopetuksessa olevaa oppilasta. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Helsingin yliopisto, Vanhempainliitto, Synesis Oy, PositiivinenCV Oy ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Seuraavaksi #Uuttakoulua näkyy Järvenpäässä 12.11., jolloin hanke järjestää opetusalan ammattilaisille suunnatun konferenssin. Konferenssin avaa opetusministeri Li Andersson.

#Uuttakoulua -hankkeen edistymistä voi seurata sosiaalisesta mediasta (@uuttakoulua, #uuttakoulua).

Lisätietoja:
https://www.uuttakoulua.fi

Minna Lumme, projektipäällikkö, puh. 040 314 3424, etunimi.sukunimi@tuusula.fi
Jaana Palviainen, opetuksen asiantuntija, Järvenpään kaupunki, puh. 040 315 3556, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

Takaisin