A

Pikku-Järkevä -palkinto Oinaskadun koulun 3B-luokalle

17.12.2019

Järvenpään kaupunki lanseerasi vuosi sitten Pikku-Järkevä -palkinnon, joka on lapsille suunnattu kestävän kehityksen palkinto. Palkinnolla halutaan kannustaa lapsia toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti ja huomioimaan ympäristöstään erilaisia asioita, joita voisi parantaa. Ensimmäisen Pikku-Järkevä -palkinnon sai 3-vuotias Toivo-poika.

Vuoden 2019 Pikku-Järkevä -palkinto luovutettiin Oinaskadun 3B-luokalle.

Luokka on syksyllä 2019 siirtynyt Oinaskadulta JYK:n moduuleihin ja pienen alakoulun ympäristö muuttui samalla yläkoulun kanssa yhteiseksi alueeksi. Oppilaat alkoivat huomaamaan alueella roskia ja mm. tyhjiä energiajuomatölkkejä. Yhden oppilaan ideasta kasvoi koko luokan yhteinen toive pitää koulun alue siistinä. Päivittäin pari oppilasta käy alueen läpi ja siistii sen. Samalla tyhjistä tölkeistä saatavan panttirahan voi käyttää vaikkapa yhteisten herkkujen ostamiseen.

Valintaraati piti erityisesti siitä, että kestävää kehitystä edistetään koko luokan voimin. Luokka on kehittänyt toimintamallin, jota muutkin ryhmät voivat halutessaan lähteä toteuttamaan. Palkintotilaisuudessa oppilaat kertoivat, että ovat jo haastaneet mukaan rinnakkaisluokka 3A:n.

Pikku-Järkevä -palkinnon sisältöä muokataan vuosittain vastaanottajan mukaan. Luokka toivoi palkinnoksi herkkuja ja palapelejä, joista etenkin jälkimmäisestä riittää iloa pitkäksi aikaa. Palkinto pyritään hankkimaan yritysyhteistyöllä. Palapelit on lahjoittanut Järvenpään Suomalainen Kirjakauppa. Myymäläpäällikkö Riitta Alanko kommentoi palkintoa seuraavasti: "On hienoa, että koko luokka on innokkaasti tarttunut kestävän kehityksen haasteisiin ja omalta osaltaan vaikuttanut ympäristöasioihin! Toivomme että palapelien myötä luokka saa myös kestävää harrastetekemistä ja useita pelikertoja ja että palapelien mainio maailma avautuu näiden myötä koko poppoolle! Hienosti tehty Oinaskadun 3 B!". Palapelien lisäksi luokalle luovutettiin iso laatikollinen keksejä ja karkkia, joilla luokka voi herkutella – opettajan luvalla toki.

Valintaraati koostui kaupunkikehityksen ympäristötiimin jäsenistä. Palkinnon luovutti kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Pirjo Komulainen.

Oinaskadun koulun 3B web

Takaisin