A

Nokka kohti ikäihmisten asumismahdollisuuksia

17.10.2019

 

Osana Ikäviikkojen ohjelmaa käytiin seitsemässä eri asumiskohteessa ja tutustuttiin osuuskunta-asumiseen Järvenpäässä.

Tervetuloa kuvalliselle kiertoajelulle!

15.10.2019 klo 10, bussi täynnä!

Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kiertoajelu_pystyRakennuttaja ja huoltoyhtiö Mestaritoiminnan ja Järvenpään eläkeläisnuvoston järjestämälle kiertoajelulle lähti bussilastillinen ikäihmisten asumisratkaisuista kiinnostunutta.
Kierroksella keskityttiin pääasiassa kohtuuhintaiseen ja esteettömään vuokra-asumiseen, mutta ehdittiin myös vilkuilla vapaarahoitteisia omistusasumiskohteita ja saatiin tietoa osuuskunta-asumisesta.
Monella osallistujalla oli samankaltainen tilanne: ehkä voisi muuttaa isosta asunnosta pienempään, helpompaan tai halvempaan kotiin.
Kuvassa eläkeläisneuvoston puheenjohtaja Leena Peltosaari opastaa kiertuetta Jampassa.

Lepolan Saundi ja yhteisöllinen Timantti

Lepolan Saundi on Mestaritoiminnan ensimmäinen kerrostalo niin sanotuilla Lepolan pelloilla. Isossa talossa on 79 asuntoa. Talotupa on tehty asukastoimintaa varten, ja siellä valmistetaan jopa yhteisiä jouluaterioita. Kaikissa Mestareiden kohteissa on ilmainen pesula, jota oikein toivotaan käytettävän. Saundi on yllättävän lähellä keskustaa, todettiin - keskustan palveluihin on kilometri.Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kiertoajelu (5)

Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kiertoajelu (6)

Timantti (kuva yllä) on uusi 54 asunnon rakennus, jonka luksusta on pihasauna peltonäkymin. Markkinointipäällikkö Kristiina Viertola kertoo, että rakennusvaiheessa kohteen ensimmäiset asukkaat pääsevät vaikuttamaan ja valitsemaan muun muassa sisustusmateriaalit.

Ilmastoystävällinen Torpantie

Seuraavaksi linja-auto pysäyttää Torpantielle, jossa ihailemme 54 asunnon talon valtavia parvekkeita. Aivan keskustan tuntumassa sijaitsevan Torpantien erityisyytenä on lämmin pysäköintihalli. Ilmastoystävälliseksi Torpantien tekee maalämpö, energiapihit rakenteet ja materiaalien pitkä elinkaari. Talo on tehty kestämään.

Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kiertoajelu (8)

 

 Pajalan Kurki on 55 prosenttisesti yli 55-vuotiaille

Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kiertoajelu (21)

Eläkeläisneuvosto on huolehtinut ikäihmisten asumistarjonnasta, ja esitti Mestaritoiminnalle, että vuonna 2013 valmistuneeseen Pajalan Kurkeen valittavista asukkaista 55 prosenttia olisi yli 55-vuotiaita.
Näin päätettiin, ja nyt pääsimme tutustumaan asukastoimikunnan aktiivisen Ritva Pelttarin 29-neliöiseen kompaktiin ja somaan kotiin.
Pajalan Kurjessa on 69 erikokoista asuntoa, ja sen kattoterassilta aukeavat huikeat näköalat aina Tuusulaan saakka. Asukastoimikunnalla on myös oma aviisi ajankohtaisille asioille – ja tietysti kodeissa isot parvekkeet.

Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kiertoajelu (17)

Jampan palvelupihaa

Jampan palvelupihana tutuksi tullutta palveluasumisen kokonaisuutta tarkastelimme linja-autosta käsin.
Palveluasumisen valinnat tekee sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Keusote, ja Jampassa asuu muun muassa muistisairaita.
Palvelupihalla on kesäisin kahvila, ja ympäri vuoden lämpiävät niin puu- kuin sähkölämmitteinen pihasauna. Palveluasuntokohteista Pihlavisto on oikea julkkis: Suomen ensimmäinen nollaenergiatalo, jota tultiin katsomaan kauempaakin maailmalta.Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kiertoajelu (27)
Hissiajelulla Jampankatu ysissä

Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kiertoajelu_hissi

Niin ikään eläkeläisneuvoston aloitteesta saatiin noin vuodessa hissi kolmekerroksiseen Jampankatu 9:n kerrostalon molempiin rappukäytäviin.
Kauniisti kerrostalon ilmettä kohentava jälkiasennustyö ei kuitenkaan ole halpa, vaikkakin työhön saa vielä asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARALTA noin 45 prosentin suuruisen avustuksen.
Hankkeen projektista kerrottiin, että pääomahankkeiden kustannukset jyvitetään taloille tasaisesti. Kaikki asukkaat ovat siis jossain vaiheessa maksajia, ja toisessa saajia, mutta näin ei kenenkään vuokra nouse kohtuuttomasti remonttitöiden takia.

Maisemaa kauneimmillaan Saunaniityn rivareissa

Saunaniityn rivitalokohteet viehättävät väritykseltään, ja peltomaisema on kerrassaan pittoreski. Vuonna 2013 valmistuneeseen kohteeseen asukas voi myös asennuttaa lasitetun valokatteen tai terassin.

Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kiertoajelu (33)

Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kiertoajelu_osuuskunta-asuminen

Mitä osuuskunta-asuminen tarkoittaa?
Mestaritoiminta on nyt mukana myös osuuskunta-asumisen mallin kehittämisessä Järvenpäähän. Louttiin Harjutie 15:een valmistuu kohtuuhintaisen vuokra- ja omistusasumisen yhdistelmä, asunto-osuuskunta. Mallissa vuokra- ja jäsensopimukset tehdään osuuskunnan kanssa. Osuuskunnalla on avoin hallinto, jossa yhdessä päätetään asioista. Asukas pääsee siis vaikuttamaan siihen mistä maksaa. Kohde keskustan rantapuiston tuntumaan rahoitetaan ARAn takauslainalla. Jos kiinnostuit, voit ottaa yhteyttä 09 279 8340 tai asiakaspalvelu@mestariasunnot.fi

Asuminen_mestariasunnot_ikäihmiset_lokakuu2019_syksy_kanervat

Kiitos kierroksesta! Palataan pian!

Takaisin