A

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä tuottaa kuuden jäsenkuntansa sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2019 alkaen

02.01.2019

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä, tuttavallisemmin Keusote, vastaa jäsenkuntiensa 200 000 asukkaan sosiaali- ja terveyspalveluista 1.1.2019 alkaen. Kuntayhtymään kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

Tarkoitus on, että jäsenkuntien asukkaalle muutos ei vielä vuoden vaihteessa näy suuremmin.

- Heti vuoden vaihteen jälkeen tutut sosiaali- ja terveystoimen palvelut jatkuvat oman jäsenkunnan alueella. Myös asiakaspalvelunumerot säilyvät toistaiseksi ennallaan, kertoo kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Yhteistä kehittämistä Keski-Uudenmaan alueen jäsenkuntien palveluissa on tehty jo pitkään. Uusia palvelupilotteja on kokeiltu mm. kotisairaala-toiminnassa, joka nyt toimii kaikissa jäsenkunnissa.


- Uusia palveluita tullaan ottamaan käyttöön aivan lähitulevaisuudessa, ensimmäisessä aallossa muun muassa suun terveydenhuollossa ja matalan kynnyksen palveluissa. Keskitetty, alueellinen palveluohjaus asiakkaille käynnistyy myös kevään aikana.  Alueen asukkaiden mahdollisuus käyttää toisen jäsenkunnan alueella olevia palveluita on myös suunnittelussa. Tarkoista käynnistymispäivistä tiedotetaan erikseen, tarkentaa Laitinen-Parkkonen.

Muutos koskettaa 200 000 asukasta

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen kuntayhtymään koskettaa 200 000 alueen asukasta.

- Kuntien yhteinen tahtotila on hienolla tavalla mahdollistanut kuntayhtymän perustamisen ja suunnitelmien viemisen konkretiaan palveluitten parantamisessa, iloitsee Laitinen-Parkkonen.

- Näin suuri organisaatio pystyy toteuttamaan hyvin monipuolisten palveluitten toteuttamisen koko alueella paremmin kuin mitä on ollut mahdollista pienemmille kuntaorganisaatioille. Myös mahdollisuudet tehdä uudistuksia ja tuoda käytäntöön vaikuttavia toimintamalleja asiakkaiden sote-palveluissa ovat nyt aiempaan paremmat.  Meille on tärkeää, että asukkaiden osallisuus kehittämisessä ja tulosten seuraamiseen on vahvaa, vaikka väestöä on alueella näin paljon. Tähän on tulossa aivan uusia keinoja jo ensi vuoden aikana, jatkaa Laitinen-Parkkonen.

Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö siirtyy kuntayhtymän palvelukseen vuodenvaiheessa vanhoina työntekijöinä. Henkilöstöä kuntayhtymässä tulee olemaan 3500-4000 henkilöä. Muutosta on valmisteltu yhdessä henkilöstön kanssa, erityisen tiiviisti kuluneen syksyn aikana

Asukkaille käytännön muutoksista tiedotetaan laajasti eri kanavissa, mm. paikallislehdissä. Tietoa sosiaali- ja terveyspalveluista saa jäsenkunnan verkkosivuilta, sosiaali- ja terveystoimen henkilöstöltä ja Keski-Uudenmaan soten verkkosivuilta, http://www.keski-uudenmaansote.fi Kuntayhtymän verkkosivustot rakentuvat kevään 2019 aikana. Kuntayhtymä lähestyy jäsenkuntien asukkaita myös joka kotiin jaettavalla tiedotteella vuoden 2019 alussa.

Valtakunnallisen sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun osallistutaan edelleen tiiviisti

Kuntayhtymän valmistelua on tehty yhteistyössä valtakunnallisen sote- ja maakuntauudistuksen kanssa. Keski-Uudenmaan sote on toiminut mallina alueellisen sote-yhteistyön rakentamisessa Uudenmaan maakunnan alueella. Valmistelusta ja erityisesti Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johdolla toteutettavasta Uudenmaan alueellisesta valinnanvapauskokeilusta on saatu kokemuksia lakien valmisteluun. Yhteistyö ja kehittäminen jatkuvat edelleen, ja uudistusta seurataan tarkasti. Mikäli uusien sote-lakien hyväksyminen viivästyy eduskunnassa, kuntayhtymä jatkaa palveluiden kehittämistä alueella jatkossakin.

Hyvätietää

 

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän yhteystiedot

Takaisin