A

Järvenpään taidemuseossa virolaisen modernistin Adamson-Ericin suurnäyttely

16.10.2019

Adamson-Eric

Viron taiteen klassikko Adamson-Eric: Monipuolinen modernisti Järvenpään taidemuseossa 20.10.2019–2.2.2020

– Toivon, että Adamson-Ericin näyttely museossamme lisää virolaisen kuvataiteen ja taidehistorian tuntemusta Suomessa, sanoo Järvenpään museopalvelujen päällikkö Hanna Nikander.

Adamson-Eric (1902–1968) on Viron modernismin ajan merkittävimpiä edustajia, legenda jo elinaikanaan. Hän oli lahjakas ja poikkeuksellisen monipuolinen taiteilija – kuva- ja käyttötaiteen sekä taideteollisen suunnittelun mestari. Hän otti ahkerasti ja rohkeasti osaa Viron kulttuurielämään, oli karismaattinen seurapiiri-ihminen, taidepoliittinen vaikuttaja, sekä hyvin arvostettu, moniin sukupolviin vaikuttanut taideopettaja. Adamson-Ericin rikas tuotanto ilmentää oivallisesti Viron maalaus- ja käyttötaiteen kehitystä yli neljän vuosikymmenen ajalta.

Adamson-Eric oli niitä harvoja virolaisia taiteilijoita, jotka olivat yhtä tuotteliaita sekä maalaustaiteessa että taideteollisessa suunnittelussa. Näyttelyssä onkin esillä maalauksien lisäksi Adamson-Ericin suunnittelemia tekstiilejä, astioita, huonekaluja ja muuta käyttötaidetta. Näyttelyyn on saatu esille myös kaikki taiteilijan suunnittelemat matot vuoden 1937 Pariisin maailmannäyttelyyn. Lisäksi nähtävillä ovat erittäin harvinaiset mallikappaleet kangastapeteista, jotka taiteilija suunnitteli Viron presidentin Kadriorgin palatsiin.

Adamson-Eric oli loistava taidemaalari ja väritaituri, mutta hänen asemansa muotoilijana Viron taiteen kehityksessä on vieläkin merkittävämpi. Häntä voidaan pitää virolaisen muotoilun uranuurtajana, jonka ennakkoluuloton lähestymistapa sekä omaperäinen ilmaisukieli avasivat uusia mahdollisuuksia virolaiselle keramiikka-, posliini-, nahka-, metalli- ja tekstiilitaiteelle. Hänen muotoilulleen ovat ominaisia hyvä materiaalin käsittelykyky, rohkeat värit ja näyttävä koristelu.

Esillä on noin 500 teosta. Näyttely on koostettu Viron Taidemuseon maalaustaiteen kokoelmasta ja Adamson-Ericin museon kokoelmasta, Tarton Taidemuseon kokoelmasta, Viron Taideteollisuus- ja Design museon kokoelmasta sekä Viron Pankin taidekokoelmasta.

Näyttely on syntynyt Adamson-Ericin museon ja Järvenpään taidemuseon laajan yhteistyön tuloksena sekä Viron taidemuseon 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Syksyllä 2019 Tallinnan Adamson-Ericin museossa on esillä Järvenpään taidemuseon teoksista koostuva näyttely "Kylässä", joka esittelee Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin tuotantoa. Nyt Järvenpään taidemuseo vastavuoroisesti saa esille yhden kaikkien aikojen laajimmista Adamson-Ericin näyttelyistä.

Näyttelyn avaa 10.10. Viron taidemuseon pääjohtaja Sirje Helme sekä Viron Suomen suurlähettiläs Harri Tiido.

Näyttelyn yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13, ellei museolla järjestetä samanaikaisesti toista tapahtumaa. Näyttely avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 10–17, Pääsymaksu 7/6/4 € tai Museokortti, alle 16 v. vapaa pääsy.

Suosittelemme! su 20.10. klo 13 Kuraattorin kierros Kersti Koll, Adamson-Ericin museo
muu oheisohjelma: www.jarvenpaa.fi/taidemuseo 

 

 

Takaisin