A

Etiäpäin!, sano mummo lumessa -jännityksestä huolimatta muutokseen

19.01.2017

Vuosi on pyörähtänyt käyntiin, myös Tyylillä duuniin! –projektissa. Uusia palveluja on suunnitteilla ja projekti on jalkautumassa vähitellen muihin kuntiin. Invalidisäätiö Orton Pro:n terveydenhoitaja Salme Aaltonen ja työhön valmentaja Anu Löytönen-Parkkamäki Helsingistä kävivät tutustumassa työllisyysyksikössä Tyylillä duuniin! –projektiin ja kertomassa omista kokemuksistaan. Päätimme tehdä jatkossa yhteistyötä erilaisten Tyylillä duuniin! -palvelujen suhteen lähialueella.

Orton Pro:n työntekijät olivat tehneet yhteistyötä Stadian ammattiopiston kanssa ja järjestäneet asiakkailleen stailauspäiviä. Mukana oli ollut 3 nuorta parturi-kampaaja opiskelijaa, jotka olivat loihtineet uuden ilmeen Orton Pro:n asiakkaille. Espoon SPR:n kontista lainaan oli saatu tyylikkäitä vaatteita ja Orton Pro:n viestinnästä Katriina Helkkula hoiti valokuvauksen ansioluetteloja varten. Tapahtumia järjestettiin kaksi ja yhteensä niissä oli parikymmentä asiakasta.

Kokemukset päivästä olivat innostavia. –"Päivä oli voimaannuttava, sen näki monen asiakkaan käyttäytymisestä ja ilmeestä", kertoo Anu. Eräs asiakas ei ollut aluksi uskaltautunut muutokseen ja seuraili aikansa sivusta. Lopulta hän istui tuolissa kampausta varten. Moni innostui kokeilemaan millainen vaate tyyli sopisi omalle vartalolle ja peilit olivat ahkerassa käytössä.

                                          meikki

Aina muutos ei miellytä heti alkuun ja vaatii toteuttelua. Kevyen arkimeikin ylleen saanut asiakas pyyhki huulipunaa ja luomivärejä pois kotiin lähtiessään; meikkiä oli kuitenkin liikaa eikä hän tuntenut oloaan kotoisaksi. Merkittävä askel oli kuitenkin otettu. Uskallus kokeilla uutta ja erilaista. Hyppy hetkeksi pois mukavuus alueelta, vaikka jännittää ja pelottaa. Seuraavan kerran on jo helpompaa, ehkäpä lähteä kokeilemaan ihan uutta alaa.

Rohkeasti kohti muutosta hyppäsi myös työllisyysyksikön toimistotyöntekijänä juuri aloittanut Aga. Hän oli ollut 6 vuotta kotona lastensa kanssa. Hän kertoi jännittäneensä pitkän tauon jälkeen työelämää; mitä minä vielä osaan, onko aiemmasta kokemuksestani hyötyä tässä työssä? Myös arkirutiinit menivät uusiksi ja se vaati totuttelua.

On luonnollista, että muutos jännittää ja jopa pelottaa. Rohkeus ei olekaan sitä ettei jännitä vaan, että siitäkin huolimatta uskaltautuu kokeilemaan. Työkokeilun avulla Aga laskeutui pehmeästi työelämään ja opiskelee nykyisin oppisopimuksella merkonomiksi.

Nimim.Tyylillä duuniin! -puudeli

 

rohkeus

Takaisin