A

Rokotukset

Aikuisten rokotukset prosessina

Tiedote 8.10.2018:
Influenssa- ja pneumokokkirokoteresepti -pyynnöt on mahdollista tehdä sähköisesti. Kirjaudu eTerveyspalveluihin ja varaa ROKREC -aika. Rokote on noudettavissa apteekeista seuraavana arkipäivänä.
Yksittäisille influenssa- ja/tai pneumokokkirokotteille voi varata 5 min rokotevastaanottoajan sähköisesti. Katso eTerveyspalvelut.

 

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset (jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja MPR) saa maksutta sairaanhoitajan vastaanotolla.   
Lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset annetaan neuvoloissa ja koululla. 

Lisätietoa kansallisesta rokotusohjelmasta.
Aiemmin rokottamaton henkilö rokotetaan THL:n ohjeiden mukaan.

Influenssarokotus:

Vuosittaisista influenssarokotuksista tiedotetaan syksyisin. Syksy 2018 -tiedote

Aikuisten ja ikääntyneiden pneumokokkirokotukset:

Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos (THL) suosittaa ikääntyneille (> 65 v) pneumokokkirokotetta. Suositus koskee erityisesti henkilöitä, joilla on perussairautena astma, keuhkoahtaumatauti tai diabetes. Pneumokokkibakteeri aiheuttaa keuhkoputkentulehdusta, korvatulehdusta ja keuhkokuumetta sekä vielä vakavampia tauteja, kuten verenmyrkytystä ja aivokalvontulehdusta.

Yksi rokote antaa elinikäisen suojan (Prevenar 13). Rokote on maksullinen poikkeusryhmiä lukuunottamatta. Reseptin voi saada vastaanotolta, lähettämällä sähköisen viestin hoitajalle.
Kantasolusiirron saaneet potilaat on ainoa lääketieteellinen erityisryhmä, jolle kuuluvat maksuttomat pneumokokkikonjugaattirokotteet (Prevenar 13). Rokote voidaan antaa samanaikaisesti kausi-influenssarokotteen kanssa.

Matkailijoiden rokotukset:

Matkailun edellyttämä ohjaus, neuvonta, rokotus ja estolääkityksen aloitus ei edellytä kiireellistä hoitoa, joten ajanvaraus terveysasemalle kannattaa tehdä ajoissa. Matkailijan rokotteita varten tarvitaan lääkärin resepti, rokote noudetaan apteekista ja maksetaan itse.
Jotta kaikkien lisärokotusten tai estolääkitysten tarve ehditään arvioida ja toteuttaa terveysaseman kautta, on hyvä selvittää hyvissä ajoin matkakohteen olosuhteet ja olla yhteydessä omaan terveysasemaan n. 2kk ennen matkalle lähtöä.

Rokotusten tai sairastumisen ehkäisemiseksi suun kautta otettavien lääkkeiden tarve määräytyy kohdemaan, mahdollisen erityisriskin sekä oleskelun luonteen ja keston mukaan. Lisätietoa löytyy THL:n julkaisemasta Matkailijan terveysoppaasta, joka löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.