Vieraslajit

Vieraslajit ovat Suomen alkuperäiseen luontoon kuulumattomia lajeja, jotka ovat levinneet tänne ihmisen toiminnan seurauksena joko tahallisesti tai tahattomasti. Maailmanlaajuisesti vieraslajit ovat suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle.

Auta torjumaan vieraslajeja

Tunnista vieraslaji valtakunnallisesta vieraslajiportaalista löytyvän kattavan tiedon avulla. Sivuilta löydät ohjeet vieraslajien tunnistamiseen ja hävittämiseen.

Ilmoita havaintosi vieraslajista valtakunnallisessa vieraslajiportaalissa tai Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen karttapohjaisessa vieraslajikyselyssä.

Torju vieraslaji omalla kiinteistölläsi. Puutarhakasvien leviämisen pihalta ympäröivään luontoon pystyy estämään, kun asiaan kiinnittää säännöllisesti huomiota. Vieraslajit leviävät tehokkaasti puutarhajätteen mukana. Monet haitallisista vierasperäisistä kasvilajeista ovat karanneet puutarhasta juuri kottikärryillä. Jos vieraslajilla ei ole uudella alueella luontaisia vihollisia, se voi lisääntyä lähes rajattomasti. Järvenpään kaupunki huolehtii jättiputken torjunnasta omistamiltaan alueilta.

Vieraskasvilajien hävittäminen:
Pieniä määriä vieraslajeja voi laittaa pakattuna kiinteistön sekajäteastiaan. Kiertokapula vastaanottaa vieraskasvilajeja pientuojilta (peräkärrykuormat sekä henkilö- ja pakettiautokuormat) ja isompina lavakuormina Puolmatkan jätteidenkäsittelyalueella sekalaisen jätteen hinnalla. Vieraskasvilajit ohjataan polttoon. Vieraskasvilajit vastaanotetaan ainoastaan pakattuna. Pakkaamiseen käy esimerkiksi jätesäkki tai pressu, johon vieraskasvilajit voi kääriä. Tarkemmat ohjeet kuorman purkamiseen saa alueelle tullessa.
Lisätietoja Kiertokapulan sivuilta

Järjestä talkoot vieraslajien torjumiseksi. Kootkaa porukka ja sopikaa talkoopäivä, jolloin yhteisvoimin hävitetään vieraslajeja valikoiduista kohteista. Kaupunki tarjoaa tarvittavat välineet ja ohjeet, kun otat yhteyttä Oma Järvenpää -palvelun kautta (anna palautetta/aihe: kaupunkiympäristö, rakentaminen ja asuminen/ aihealue: katujen ja puistojen ylläpito ja huoltopalvelut).

Torjunnan ajankohtaista kesällä 2024

Komealupiinin ja jättipalsamin torjuntapaikat Vesipisaroiden puistossa ja Loutinojalla

Soolotalkoilla kannustetaan kaupunkilaisia osallistumaan vieraslajitalkoisiin. Soolotalkoopaikassa voit torjua omatoimisesti vieraskasveja. Kaupunki on järjestänyt näihin kohteisiin kehikot, joihin voit viedä kitkemäsi keräysjätteen. Kaupunki tyhjentää kehikot.

Komealupiinin soolotalkoopiste on Vesipisaroiden puistossa. Jättipalsamin soolotalkoopiste on Johdinkadun varren viheralueilla, Loutinojan varressa. Katso keräyskehikkojen tarkemmat sijainnit täältä.

Komealupiini on yleinen haitallinen vieraslaji.
Jättipalsami. Kuva: Luke Galloway/Unsplash

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kannustaa kaupunkilaisia osallistumaan espanjansiruetanan torjuntatalkoisiin Crowdsorsa-mobiilipelin avulla Järvenpäässä 10.6.2024 alkaen. Ilmainen sovellus ladataan älypuhelimeen. Espanjansiruetanoita kerätään litran tölkkiin, joka hävitetään sovelluksen kartassa näkyvään roskikseen. Lataamalla tästä videon sovellukseen voi tienata 4 euroa litraa kerättyjä espanjansiruetanoita kohti. Lue kampanjasta lisää täältä.

Kesällä apua haitallisten vieraskasvien tunnistamiseen ja neuvoja niiden torjuntaan voi kysyä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen KUUMA vieras neuvontapuhelimesta 0451401595. KUUMA vieras neuvontapuhelin palvelee maanantaisin ja tiistaisin 3.6–30.7.2024 klo 8–16.

Vieraslajien aiheuttamat haitat

Luontoon levitessään vieraslajit saattavat muuttaa elinympäristöä muille lajeille sopimattomaksi. Ne voivat kilpailla alkuperäisen lajiston kanssa samoista resursseista ja jopa syrjäyttää alkuperäisen lajiston. Vieraslajit voivat myös risteytyä alkuperäisen lajiston kanssa ja levittää tauteja. Osa vieraslajeista, kuten metsiin leviävät tuholaiset, voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia haittoja. Esimerkiksi villikani aiheuttaa jo mittavia torjuntakustannuksia pääkaupunkiseudulla. Vieraslajit saattavat haitata myös alueiden virkistyskäyttöä, kuten rannikkoalueilla hiekkarantoja vallannut kurtturuusu. 

Yleisimpiä ja tunnetuimpia vieraslajeja Suomessa ovat luontoon levinneet kasvilajit, kuten komealupiinijättipalsami ja jättiputki. Tunnettuihin vieraslajeihin kuuluu myös puutarhatuholaisena tunnettu espanjansiruetana.

Jaa juttu: