Vaikuttavaa puurakentamista lähivuosikymmeninä – Järvenpään kaupunki on julkaissut työkirjan puurakentamisen hyödyistä ja vaihtoehdoista kaupungissa
—RakentaminenJärvenpään kaupunki on kuluneen vuoden aikana hahmottanut keinoja, joilla voidaan tuoda puurakentaminen tasavertaiseksi vaihtoehdoksi erilaisissa rakennushankkeissa. Osana ympäristöministeriön rahoittamaa hanketta on nyt julkaistu työkirja, joka kokoaa tietoa puurakentamisen ominaisuuksista sekä esittää laajan joukon keinoja, joilla puu- ja vähähiilistä rakentamista voidaan edistää suunnittelun ja rakennuttamisen eri vaiheissa.
Järvenpään kaupunki on julkaissut ‘Puurakentaminen tasavertaiseksi vaihtoehdoksi kaupungin suunnitteluprosessia kehittämällä’ -työkirjan, joka on laadittu osana ympäristöministeriön rahoittamaa hanketta yhteistyössä A-Insinöörien kanssa. Työkirjan avulla puurakentamisesta tavoitellaan tasavertaista vaihtoehtoa muun rakentamisen kanssa.
Työkirjan ensimmäisessä osassa kartoitetaan Järvenpään rakentamisen prosessien ja puurakentamisen nykytilaa. Toinen osa sisältää laajan tietopaketin puurakentamisen ominaisuuksista ja vaikutuksista, kuten hiilijalanjalan- ja kädenjäljestä, kustannuksista, terveellisyydestä ja turvallisuudesta sekä arkkitehtuurista ja asuinympäristön laadusta. Kolmannessa osassa esitetään kattava joukko ohjauskeinoja sekä maankäytön suunnittelun keinoin että julkisessa rakentamisessa.
Puusta rakentaminen näyttäytyy työkirjan havaintojen mukaan ympäristöystävällisempänä kuin betonirakentaminen ja hiilijalanjälki eli sen ilmastokuorma on nykyisissä laskentamenetelmissä selvästi pienempi, sillä sen tuotantoprosessi ei tuota yhtä paljon päästöjä kuin esimerkiksi betonin tai teräksen. Lisäksi laskentamenetelmissä puurakentamisen etuna on myös suuri hiilikädenjälki eli sen mahdollistamat päästöhyödyt.
Työkirjan opit käyttöön
Puurakentamiseen voidaan vaikuttaa kolmella eri tasolla Järvenpään kaupungissa: strategisella tasolla, maankäytön ohjauksella (kaavoitus, tontinluovutus, hankekehitys, kumppanuushankkeet ja rakennusvalvonta) sekä julkisen rakennuttamisen kautta.
Strategisella tasolla arvioidaan rakentamisen ilmastovaikutuksia suhteessa Järvenpään yleiskaavaan 2040 sekä puurakentamisen lisäämisen tarvetta osana kaupungin hiilineutraaliustavoitetta vuodelle 2035. Puurakentaminen olisi mahdollista huomioida myös esimerkiksi tontinluovutuskilpailun pisteytyksessä. Lisäksi työkirjan keinovalikoiman pohjalta kartoitetaan toimia, joilla kaavoitussuunnitelmassa ja yksittäisissä kaavoissa voidaan jatkossa edistää asetettuja tavoitteita. Kasvavassa kaupungissa rakentamisella on merkittävä vaikutus alueella tapahtuvan kulutuksen päästöihin.
Keväällä 2021 tehdyn haastattelututkimuksen kautta selvitettiin kaupungin toimijoiden asenteita puurakentamista kohtaan. Puun etuina nähtiin pienemmän hiilijalanjäljen ja yleisen ekologisuuden lisäksi myös sijoittajien kasvava mielenkiinto. Puurakentamisen kiinnostavana puolena nähtiin myös sen positiivinen vaikutus kaupunkikuvaan ja arkkitehtuurin monipuolisuuteen.
Rajoittavin vaikutus puurakentamiselle katsotaan työkirjan mukaan olevan sen kustannuksilla, jonka vuoksi niiden arviointitapoja tulisi kehittää. Kustannusarvioilta vaaditaan yhtäläistä tarkkuutta muun rakentamisen kanssa ja puurakentamisen vaatima suurempi suunnittelutyö tulee myös huomioida kustannussuunnittelussa. Massiivipuulla on kuitenkin katsottu olevan kustannushyötyjä muun muassa nopeamman ja siistimmän työmaan kautta rakentajalle sekä massiivipuurakennusten pidemmän elinkaaren ansiosta.
Lisätietoja:
kaupunkikuva-arkkitehti Maria Suutari-Jääskö, p. 040 315 2455, maria.suutari-jaasko@jarvenpaa.fi
Työkirja: