Uimavesien mikrobiologinen laatu hyvä Keski-Uudellamaalla

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 26 – 27.6.2024 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli -bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset.

Sinilevää oli näytteenottohetkellä hieman Järvenpäässä Vanhankylänniemen uimarannalla, Mäntsälässä Onkimaan uimarannalla ja Nurmijärvellä Sääksin uimarannalla.  Tuusulassa Rusutjärven uimarannalla sinilevää havaittiin runsaasti. Sinilevätilanne kannattaa arvioida aina itse silmämääräisesti ennen uimaan menoa, sillä tilanne voi vaihdella nopeastikin. Tuulisella säällä sinilevää saattaa esiintyä sekoittuneena veteen, kun taas tyynellä ja aurinkoisella säällä sinilevä nousee pintaan.

Uimarantavesien lämpötilat olivat näytteenottohetkellä 19,4 – 24 °C välillä. Lämpimin uimavesi oli Tuusulassa Häklin uimarannalla ja viilein puolestaan Mäntsälässä Saaren uimarannalla.

Uimavesinäytteet otettiin seuraavilta rannoilta:

Järvenpää: Tervanokan ja Vanhankylänniemen uimarannat (Tuusulanjärvi)

Tuusula: Kellokosken uimaranta (Keravanjoki) ja Häklin, Jokelan, Rusutjärven ja Urheilupuiston uimarannat

Mäntsälä: Saaren ja Levannon uimarannat (Hunttijärvi), Sälinkään uimaranta (Kilpijärvi), Hautjärven uimaranta (Sahajärvi), Onkimaan uimaranta (Isojärvi), Nummisten uimaranta (Mustijoki) ja Keravanjärven, Sahajärven ja Sääksjärven uimarannat

Nurmijärvi: Sääksin ja Röykän uimarannat (Sääksjärvi), Tiiran ja Lähtelän uimarannat (Valkjärvi), Herusten uimaranta (Herustenjärveltä) ja Vaaksin uimaranta (Vaaksjärvi)

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi/uimavesitulokset löytyy uimarantojen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Pia Gummerus puh. 040 314 4722, pia.gummerus@tuusula.fi

Jaa juttu: