Tulevaisuuden varhaiskasvatusta rakentamassa – yhteisöohjautuvuus-hanke sai tunnustusta Tärkeissä töissä -gaalassa
—Monimuotoinen itseohjautuvuusJärvenpään varhaiskasvatuksen rohkea loikka uudenlaisen kehittämisen polulle huomioitiin myös Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien Tärkeissä töissä -gaalassa 4.12.2023. Varhaiskasvatuksen yhteisöohjautuvuus -hanke oli yksi palkituista innovatiivisista kehittämistöistä.
Hankkeen päätavoitteena on muuttaa vakiintuneita organisaatiorakenteita kohti yhteisöohjautuvaa toimintatapaa, luoden varhaiskasvatukseen pitkäkestoista kulttuurinmuutosta.
Varhaiskasvatuksessa oli huomattu perinteisten hierarkkisten johtamisjärjestelmien tarjonneen turvallisuutta, mutta samalla ne koettiin kankeiksi ja hitaiksi nykymaailman muutosten keskellä. Tämä herätti hankkeen käynnistyessä tarpeen antaa henkilöstölle lisää vaikutusvaltaa arjen työhön, siirtäen toiminnan suunnittelemista ja johtamista kohti yhteisöllisiä menetelmiä.
Järvenpään varhaiskasvatus on vienyt eteenpäin ennakkoluulotonta kokeilua ja kehittämistä puolitoistavuotisen hankkeen aikana, johon haettiin ulkopuolista asiantuntijatukea ja rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Tavoitteena on luoda toimintakulttuuri, joka kunnioittaa jokaisen kasvattajayhteisön tarpeita ja ainutlaatuisuutta.
Yhteisöohjautuvuutta käytännössä – henkilöstön asiantuntijuus eturintamassa
Ratkaisuna hierarkkisten rakenteiden purkamiseen on ollut ketterä lähestymistapa, joka on edennyt henkilöstö edellä. Tämä on sisältänyt varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutuksia, kehittämispäiviä, työnohjausta ja vuorovaikutustilanteita. Tärkeä osa kehitystyötä on ollut myös esteiden tunnistaminen ja poistaminen, jotka ovat sijainneet usein ensisijaisesti varhaiskasvatuksen työntekijöiden mielissä, ei niinkään todellisuudessa.
Hankkeen aikana on kokeiltu monimuoto-oppimiseen perustuvia kehittämismenetelmiä kuten verkko-oppimista, työpajoja ja yhteisöohjautuvuuteen perustuvia kokeiluja. Näistä kokeiluista on opittu, miten toimintaa voidaan johtaa ja kehittää vertaispohjaisesti.
– Järvenpään varhaiskasvatuksen työhyvinvointikyselyissä matalimman arvosanan on jo useamman vuoden ajan saanut omaan työhön vaikuttamisen toteutuminen. Kokemukset siitä, että osallisuus ei toteudu tai omaa osaamista ei hyödynnetä, ei vahvista motivaatiota, sitoutumista tai varhaiskasvatuksen laatua. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat työnsä parhaita asiantuntijoita ja heillä on monipuolista osaamista ja kyvykkyyttä kehittää työtään. Olemme vahvistaneet yhteisöohjautuvia arjen käytänteitä sekä madaltaneet ja poistaneet turhaa hierarkiaa, projektipäällikkö Suvi Lindberg kertoo hankkeen taustoista.
Työntekijöiden antama palaute on ollut myönteistä. Yhteisöohjautuvuuden periaatteet istuvat hyvin varhaiskasvatukseen tarjoten joustavuutta päätöksentekoon ja rohkeutta kokeilla uutta. Lisäksi on saatu paljon työkaluja arjen työhön ja vahvistettu työyhteisön kokeilukulttuuria. Tuloksena yhteisöohjautuvuus on lisännyt henkilöstön ja lasten osallisuutta, vahvistanut työhyvinvointia sekä luonut uskoa omaan tekemiseen.
Yhteisöohjautuvuuden kehittäminen jatkuu ensi keväänä kohdentuen erityisesti työkyvyn ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Varhaiskasvatuksen henkilöstön lisäksi vahvistetaan päiväkodin johtajien yhteisöä, jossa vertaistuki ja hyvien käytäntöjen jakaminen on tärkeää sekä työn sujuvoittamiseksi että johtajien hyvinvoinnin lisäämiseksi. Hyvinvoivat johtajat pystyvät keskittymään toimivien yhteisöjen ja ketterän kehittämisen tukemiseen.
Järvenpään varhaiskasvatuksen yhteisöohjautuvuus-hanke on ollut merkittävä askel kohti inhimillisempää ja osallistavampaa työelämää. Yhden varhaiskasvatuksen työntekijän ajatuksin: “matkan aikana olen oivaltanut, että saan tehdä niin paljon omaa työtäni koskevia päätöksiä.”
Lisää tietoa ja materiaalia hankkeen verkkosivuilta: /opetus-ja-kasvatus/kehittaminen-ja-hanketyo/varhaiskasvatuksen-yhteisoohjautuvuus-hanke
Tutustu myös uunituoreeseen hankkeesta kertovaan podcastiin!
Lisätiedot: Suvi Lindberg, projektipäällikkö, suvi.lindberg@jarvenpaa.fi