Sävelpuiston asemakaavamuutos ja kotoutumisen edistämisen ohjelma hyväksyttiin valtuustossa
—Kaupunki ja päätöksentekoSävelpuiston asemakaavan muutos keskustelutti valtuuston jäseniä illan kokouksessa. Valtuutettu Lassi Markkanen (SDP) esitti Sävelpuiston asemakaavamuutoksen palauttamista uudelleen valmisteluun. Valtuusto päätti äänestyksen jälkeen jatkaa asian käsittelyä kokouksessa. Valtuutettu Tomi Passi (Kesk.) teki kokouksessa muutosesityksen, että Sävelpuiston jatkosuunnittelussa julkisivuratkaisua tulee tarkastella rakennuksen elinkaari, materiaalin kotimaisuus ja pitkän ajan estetiikka huomioiden. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti Sävelpuiston asemakaavamuutoksen Passin tekemän muutosesityksen mukaisesti. Julkisivuratkaisua käsitellään myöhemmin kaupunkikehityslautakunnassa.
Sävelpuiston asemakaava muodostuu Sibeliuksenväylän ja Sipoontien yhteyteen tulevasta asuinkerros- ja liiketilarakentamisen (9220 k-m2) ja pienasutuksen (1150 k-m2) korttelista sekä Sävelpuiston lähivirkistys- ja suojaviheralueista. Asemakaavan muutoksella tiivistetään Järvenpään keskusta-alueen maankäyttöä Keskustan osayleiskaavan 2030 periaatteiden mukaisesti. Sävelpuiston alueelle on arvioitu valmistuvan 160–165 asuntoa tuoden mukana 200–230 uutta asukasta.
Ainolan aluekeskuksen pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi varatun korttelin 2139 toteuttajaksi valittiin YIT Suomi Oy. Vastaavasti korttelin 2135, joka on varattu kerrostalorakentamiseen, toteuttajakumppaniksi valittiin Marvea Oy. Lisäksi valtuusto hyväksyi alueen kiinteistöjen luovuttamisen kaupunginhallituksen päätösehdotuksen mukaisin yksikköhinnoin. Eteläiseen Järvenpäähän Ainolan alueelle rakentuu yhteensä noin 100 000 kerrosneliötä asuin-, liike- ja toimistotilaa. Ainolan aluekeskus on saanut oman taideohjelmansa ja aluekeskuksen rakennuskustannuksista tietty osa kohdistetaan alueella toteuttavaan taiteeseen.
Kotoutumisen edistämisen ohjelma tukemaan maahanmuuttajien työllistymistä
Myös kotoutumisohjelma 2022–2024 kirvoitti valtuutetut vilkkaaseen keskusteluun. Valtuusto päätti yksimielisesti muuttaa kotoutumisohjelman nimeksi ”Kotoutumisen edistämisen ohjelma 2022–2024” kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Petri Graeffen (Kok.) esityksen mukaisesti. Valtuutettu Tiia Lintula (Vihr.) teki kolme muutosesitystä koskien ohjelman kappale- ja sanamuotoja. Lintulan esittämien muutosten takana oli kolme valtuustoryhmää: Vihreiden lisäksi SDP ja Vasemmistoliitto.
Valtuutettu Mikko Taavitsainen (PS) ehdotti muutosesityksessään, että vastaanotettavien henkilöiden määrää vähennetään kymmeneen. Kotoutumisen edistämisen ohjelma 2022–2024 hyväksyttiin kolmen ryhmän (SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto) muutosesityksin ja että vastaanotettavien henkilöiden määrä on vuosittain 15 kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti.
Laki kotoutumisen edistämisestä toteaa, että kunnan on laadittava kotouttamisohjelma maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseksi ja monialaisen yhteistyön vahvistamiseksi. Järvenpäässä ohjelmakaudella kehitetään toimenpiteitä, jotka tukevat maahanmuuttajien työllistymistä ja vieraskielisen työvoiman lisäämistä. Kunnan on huolehdittava siitä, että kunnan palvelut soveltuvat myös maahanmuuttajille ja että ne ovat sisällöltään ja laajuudeltaan tarpeiden mukaisia. Järvenpäässä ohjelmaa työstettiin yhdessä maahan muuttaneiden ja järjestötoimijoiden kanssa.
Emmi Wallinin tilalle käräjäoikeuden lautamiehen luottamustehtävään valittiin Kirsi Lahtinen (Vihr.). Opetus- ja kasvatuslautakuntaan Prakash Dhakalin tilalle Mikko Laakkosen varajäseneksi valittiin Antti Honkanen (SDP).
Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi tarkastuslautakunnalle vuonna 2021 toimitettujen luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuusilmoitukset. Kokouksessa hyväksyttiin myös vuoden 2022 talousarvioon ja vuosien 2022–25 taloussuunnitelmaan tehtävät muutokset.
Kokouksen päätteeksi jätettiin valtuustoaloite koskien kieliohjelman uudistamista lasten kieltenopiskelun mahdollisuuksien vahvistamiseksi (Nick, Vihr.).
Lisätietoja:
- Valtuuston kokouspäätökset ovat luettavissa pöytäkirjan valmistuttua Järvenpään verkkosivuilla Hallinto ja päätöksenteko – Esityslistat, pöytäkirjat ja viranhaltijapäätökset
- Kokouksen voi katsoa jälkikäteen tallenteena.