Oinaskadun päiväkoti ja koulu –hankkeen yleisötilaisuudessa runsaasti osallistujia – kirjasimme illan aikana esitettyjä kysymyksiä

Keskiviikkona 26.1. järjestetty Oinaskadun päiväkoti ja koulu -hankkeen infotilaisuus keräsi rutkasti hankkeesta kiinnostuneita huoltajia ja kuntalaisia Teams-kokouksen äärelle. Parhaimmillaan tilaisuudessa oli paikalla reilu 80 aiheesta kiinnostunutta järvenpääläistä. 

Tilaisuutta vetänyt Järvenpään kaupungin kehittämispäällikkö Jan Mikkonen alusti tilaisuutta esittelemällä huoltajille lähetetyn kyselyn tuloksia. Kyselyssä haluttiin selvittää, mistä asioista huoltajat olivat ensisijaisesti kiinnostuneista kuulemaan hankkeeseen liittyen. Kyselyn perusteella eniten kiinnostusta herätti tulevan päiväkodin ja koulun piha-alue, sekä valmiin yksikön toiminta-ajatus ja pedagogiikka. Mikkonen kiitti vastaajia osallisuudesta, ja totesi infotilaisuuden vastaavan muun muassa kyseisten teemojen kysymyksiin. 

Hankkeen projektipäällikkö, Mestaritoiminnan Janne Mannersalo esitteli rakennusta ja sen piha-aluetta pohjapiirustusten ja havainnointikuvien avulla. Mannersalo kertoi rakennuksen ja piha-alueiden muuten olevan käyttövalmiina käyttäjien suunnitellun aikataulun mukaisesti vuodenvaihteessa 2023, mutta pienten lasten pihan rakentaminen päästään aloittamaan vasta alueella tällä hetkellä sijaitsevan Lampaanpolskan päiväkodin rakennuksen purkutöiden päätyttyä ja roudan sulettua huhtikuussa 2023.  

Mikkonen kertoi tulevan päiväkodin ja koulun toimintakulttuurin rakentumisen pohjaavan pedagogisesta visiosta, joka Järvenpäässä toteutetaan kaikkien uusien päiväkoti- ja kouluhankkeiden kohdalla. Käyttäjiä on osallistutettu säännöllisesti uuden rakennuksen ja sen piha-alueen suunniteluun ja tarkoitukseen perustetut käyttäjäfoorumit tapaavat viikoittain. Myös Kinnarin koulun apulaisrehtori Pirjo Tuominen kertoi, että hänen kokemuksensa mukaan Oinaskadun käyttäjiä ja heidän toiveitaan on kuultu hyvin systemaattisesti, ja erityisesti käyttöönottoprosessiin tullaan kiinnittämään Oinaskadun hankkeen kohdalla erityistä huomiota.  

“Ovatko päiväkodin eteistilat riittävät”, ja muita kysymyksiä 

Tilaisuudessa kuultiin ilahduttava määrä kysymyksiä, joista kirjasimme tähän muutamia.

Tilaisuudessa kysymyksiin vastasivat Mikkosen, Mannersalon ja Tuomisen lisäksi päiväkodin johtaja Susanna Litmanen, vararehtori Ari Huotari sekä rehtori Pekka Tukonen.  

 Lisää kysymyksiä Oinaskadun päiväkoti ja koulu -hankkeeseen liittyen saa lähettää osoitteeseen jan.mikkonen@jarvenpaa.fi

“Onkohan päiväkodin eteistilat riittävät, kuulostaa paljolta, että kolme ryhmää kulkee saman eteistilan kautta. Miten aamuruuhkat?”  

V: Pohjakuva (jota näytettiin tilaisuudessa) hieman huijaa, kyseessä yli 30m2 tila, mitoitettu kolmelle ryhmälle sopivaksi. Käytännössä kolme ryhmää ei tule välttämättä olemaan 3×21 lasta per ryhmä joka lukuvuosi, ja joka tapauksessa lasten kanssa kuljetaan porrastaen ja pienryhmissä, ei siis kaikki kerralla. Tilat pitäisivät siis riittää hyvin.

“Miten ryhmätilojen väliseinien äänieristystä on mietitty? Palavereja tai keskusteluja ei voi pitää tilassa, jonka seinistä kuuluu äänet läpi (leikin tai keskustelun)”  

V: Tätä paljon pohdittu, käyttäjät ovat käyneet akustiikkasuunnittelijoiden kanssa paljon keskustelua, sillä aihe on tottakai tärkeä. On myös käyty tutustumassa muissa kohteissa tekemässä havaintoja. Taite-/väli-/siirtoseinät kehittyneet valtavasti vuosien saatossa, ja äänieristävyys on suunnittelussa huomioitu. 

“Ruokala näytti vähän pieneltä, miten mitoitus on tehty, jos henkilömäärä on tuo 290?”  

V: Ruokailu tapahtuu kolmessa jaksossa, noin 80 lasta kerrallaan. Lapsiryhmät lisäksi vaihtelevat vuosittain, 290 henkilöä ei välttämätöntä ole todellinen määrä vuosittain, vaan tuo 290 on laskennallinen maksimikapasiteetti. Pienet, alle 3v. lapset syövät todennäköisesti usein omissa ryhmätiloissaan.  

“Mikäli rakennuksen suunnitteluvastuu kuuluu urakoitsijalle, miten varmistutaan laadukkaan ja kiinnostavan arkkitehtuurin sekä inspiroivan ja viihtyisän sisämiljöön syntymisestä ja adaptoitumisesta tulevien tarpeiden varalta?”  

V: Suunnitteluvastuu kuuluu toki urakoitsijalle, mutta suunnittelun etenemisessä käyttäjillä on ollut ja tulee edelleen olemaan hyvin vahva vaikutus – pohjakuvia on esimerkiksi henkilöstön kanssa pohdittu paljon. Jo tarjouspyyntövaiheessa kaupunki on jättänyt tarjoajille pedagogisen- ja tilankäyttösuunnitelman, jolloin tarjoavat ovat tienneet tarkastikin, mitä tiloilta on haluttu. Urakoitsijalla on suunnitteluvastuu tämäntyyppisestä moduulirakentamisessa, koska rakentamiseen liittyy tiettyjä lainalaisuuksia. Suunnittelijat kuuntelevat kuitenkin käyttäjiä hyvin tarkasti. 

“Miksi ei tule kuin pienille lapsille koulu?”  

V: Järvenpään kaupungin opetuksen ja kasvatuksen palveluverkkotyössä, joka tarkasteli koko kaupungin palvelualuetta, päädyttiin siihen lopputulokseen, että väestösuunnitteen pohjalta Oinaskadusta on järkevintä muodostaa pienten lasten koulu + varhaiskasvatuksen yksikkö.


Tilaisuuden järjestäjät kiittävät osallistujia aktiivisuudesta!

Jaa juttu: