Lemmenlaakson ja Isokydönpuron luonnonhoitotöihin myönnettiin yhteensä 25 470 euroa ympäristöministeriön avustusta
—Ympäristö ja luontoJärvenpään kaupunki on saanut ympäristöministeriön Kunta-Helmi -hankkeen mukaisen 25 470 euron erityisavustuksen Lemmenlaakson lehdon luonnonsuojelualueen käyttö- ja hoitosuunnitelman päivitykseen ja luonnonhoitotöihin sekä Isokydönpuron uoman hoitotoimiin ja koekalastukseen vuosille 2021-2022. Kunta-Helmi -hankkeissa kunnostetaan uhanalaisia elinympäristöjä ja hankkeen rahoittajana toimii ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelma. Avustus kohdennetaan ensisijaisesti kuntien omistamille tai hallinnoimille maille.
Lemmenlaakso
Lemmenlaakson käyttö- ja hoitosuunnitelman päivityksellä tarkistetaan alueen nykyarvoja ja edesautetaan säännöllisen ja oikein kohdennetun hoidon toteutumista myös hankkeen jälkeen.
Suunnitelmaan sisällytetään vieraskasvilajikartoitus ja mahdollisuuksien mukaan myös vieraslajien poistoa. Nykyisen tiedon mukaan hankealueella kasvaa ainakin jättipalsamia ja rohtoraunioyrttiä.
Myös virkistyksen vaikutuksia suhteessa maaston kulumiseen tarkastellaan. Lemmenlaakson kävijämäärät ovat nousseet vuosien varrella ja nousun odotetaan lisääntyvän väestönkasvun myötä. Kävijämääriä lisää entisestään ihmisten innostus luontoretkeilyyn muun muassa koronviruksen myötä.
Vuonna 2020 teetetyn Natura-vaikutusten arvioiden mukaan virkistyskäytön aikaansaamaa paikallista kulutuksen voimistumista voitaisiin ehkäistä kontrolloimalla ihmisten liikkumista toimivan polkuverkoston avulla. Luontoarvojen suojelemiseksi tarvittava ulkoilun ohjaaminen tutkitaan hoitosuunnitelman yhteydessä.
Lemmenlaakson lehto on valtaosaltaan kaupungin omistuksessa oleva 91,2 hehtaarin luonnonsuojelualue, jonka ensimmäinen osa perustettiin vuonna 1991. Suunnitelma-alueen pinta-ala on noin 64 hehtaaria.
Isokydönpuro
Isokydönpurossa tarkempina toimenpiteinä on kutupaikkojen ehostaminen, nykyisten luonnontilaisten soraikkojen kevyt puhdistus kiintoaineksesta sekä luonnollisten virtapaikkojen parantaminen olevia kiviä siirtämällä. Kalannousu puroon varmistetaan Isokydönpuron alaosan uoman pajukkoa raivaamalla.
Toimien vaikuttavuutta seurataan sähkökoekalastuksilla ja kutuseurannalla. Seurannan avulla arvioidaan taimenen esiintymistä Isokydönpurossa ja tehtyjen toimenpiteiden tuloksia. Lisäksi seurannassa arvioidaan, tarvitaanko purolla soraikkojen hoitoa ja raivaustoimia myös jatkossa, vai vaikuttaako ympäristö luontaisesti säilyvän taimenille suotuisana. Tarvittaessa pyritään järjestämään jatkohoitoa seudulla aktiivisesti toimivien yhteistyötahojen kanssa.
Isokydönpuro on koko Uudenmaan mittakaavassa poikkeuksellisen laaja, runsasravinteisten purovarsilehtojen kokonaisuus, jonka luonnontila on säilynyt hyvänä.
Lisätietoja:
Ritva Lindroos, aluevalvoja, Kaupunkitekniikka, puh. 040 315 3054, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi