Keski-Uudenmaan ympäristökeskus: Tuusulanjärven hoitokalastussaalis yli 40 000 kiloa

Viime viikolla päättyneessä Tuusulanjärven hoitokalastuksessa järvestä kerättiin nuotalla yli 40 000 kiloa saalista. Määrä on samaa luokkaa kuin muutamina edeltävinä vuosina. Hoitokalastuksen tarkoitus on vähentää Tuusulanjärven sisäistä ravinnekuormitusta.

Särkikaloista erityisesti lahna ja pasuri syövät pohjalta pohjaeläimiä ja tuovat samalla pohjalta ravinteita takaisin järviveteen levien käyttöön, kertoo ympäristösuunnittelija Jaana Hietala Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Kun särkikalaa on vähemmän, myös leville käyttökelpoista fosforia on vähemmän. Vahva petokalakanta auttaa pitämään eläinplanktonia syövät kalat kurissa ja vähentää epäsuorasti levien kasvua. Hoitokalastuksessa pyydetyt kuhat ja muut petokalat palautettiinkin takaisin järveen.

Hoitokalastusta on tehty Tuusulanjärvellä vuodesta 1997 lähtien. Jaana Hietalan mukaan tämänvuotinen noin 40 000 kilon kalansaalis on suuruudeltaan keskimääräinen. Alkuvuosina saaliit olivat lähempänä 100 000 kiloa, viime vuosina suuruusluokka on ollut 20 000–40 000 kiloa. Tämän vuoden saaliin biomassan mukana järvestä poistettiin 300 kiloa rehevöittävää fosforia.

Järven tila on parantunut pahimmista 1990-luvun vuosista. Hietala kertoo, että ravinnepitoisuudet ja levämäärä ovat vähentyneet, mutta ne ovat vielä liian suuria.

Hoitokalastus ja hapetus ovat tärkeimmät keinot, joilla hoidetaan Tuusulanjärveen tulleiden ravinteiden vaikutusta. Suurin haaste ei silti ole ravinteiden vaikutusten hoitaminen vaan niiden pääseminen järveen.

Järveen tulevat ravinteet ovat peräisin muun muassa ympäröiviltä pelloilta ja kaupunkialueiden hulevesistä. Ravinnekuormitusta voidaan vähentää esimerkiksi pitämällä pellot kasvipeitteisinä sateisimman vuodenajan. Varsinkin 2010-luvun jälkeen Keski-Uudenmaan alueella on ollut useita lauhoja talvia, jolloin vetenä tulleet sateet ovat pidentäneet järven ravinnekuormituksen kertymisaikaa.


Lisätietoja:

Ympäristösuunnittelija Jaana Hietala, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, 040 314 4703, jaana.hietala@tuusula.fi

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!