Järvenpään Vesi: viemäri ei ole roskakori!

Viemäriverkostoon päätyy jatkuvasti sinne kuulumatonta tavaraa kuten roskia, ruoantähteitä ja erilaisia käyttötavaroita. Viemäriin sopimattomat jätteet aiheuttavat ongelmia viemäriverkostoon, pumppaamoihin, jätevedenpuhdistamoille sekä talojen omiin putkistoihin. Viemäreiden oikeaoppinen käyttö onkin ehdottoman tärkeää toimivan vesihuollon kannalta.

Tukkeutuvat pumppaamot aiheuttavat päänvaivaa Järvenpään vesilaitokselle ja näkyvät ennen pitkää myös asiakkaiden lompakoissa

Pumppaamoiden tukkeutuminen on hyvä esimerkki jatkuvasta ongelmasta, jonka viemäriin päätyvä ylimääräinen jäte aiheuttaa. Kun viemärivedessä ei ole mitään ylimääräistä, pystyy pumppaamo pumppaamaan vettä normaalisti eteenpäin. Vierasesineiden joutuessa viemäriin se kuitenkin tukkiutuu. Kun tällainen tukos havaitaan, huoltotöihin on lähdettävä heti kellonajasta riippumatta.

Vesilaitokselle aiheutuu tästä huomattavia lisäkuluja, kun resursseja joudutaan käyttämään muiden töiden sijasta vikojen korjaamiseen. Pumppaamot kuluvat jatkuvien vierasesinetukosten seurauksena, jolloin niiden käyttöikä lyhenee huomattavasti. Tämä tarkoittaa, että saneeraustyöt joudutaan tekemään suunniteltua aikaisemmin. Kaikki tällainen kustannusten nousu näkyy pidemmällä aikavälillä aina myös asiakkaan laskussa, esimerkiksi taksojen nousuna. On siis kaikkien etu, että viemäriä käytetään oikein ja jätteet lajitellaan oikealla asianmukaisella tavalla niille sopiviin paikkoihin.

Alla näkyy esimerkki siitä, miltä tukos pumppaamossa voi näyttää. Kuvat on otettu Järvenpään jätevesipumppaamolta.

Pumppaamolaitteen sisällä iso tukos.
Tukkeutunut pumppaamo. Kuva: Järvenpään Vesi.
Lähikuva viemäritukoksen aiheuttuneesta materiaalista.
Pumppaamon tukoksen aiheuttaja: viemäriin joutuneet roskat ovat kerääntyneet yhteen ja tukkineet pumppaamon. Kuva: Järvenpään Vesi.

Mikä sitten kuuluu viemäriin ja mikä ei?  

Viemäriin saa johtaa ainoastaan kiinteistössä syntyvät jätevedet. Tähän sisältyvät:

  • ihmisten jätökset
  • tavallinen wc-paperi
  • suihkussa, tiskatessa ja pyykinpesussa syntyvät pesuvedet.

Käytännössä kaikki muu kuuluu lajitella joko kierrätykseen tai sekajätteeseen.

Viemäriin päätyy kuitenkin jatkuvasti asioita, jotka eivät sinne kuulu. Alta löytyy listattuna tyypillisimpiä viemäriin joutuvia vierasesineitä ja -aineita sekä niiden aiheuttamia ongelmia.

Nämä EIVÄT kuulu viemäriin:

X Rasvat ja öljyt

Rasva on yksi yleisimpiä viemäritukoksen aiheuttajia. Jähmettyessään rasva tarttuu ja kerääntyy putkien seinämiin muodostaen vähitellen tukoksia. Rasvat ja öljyt tulisikin hävittää viemärin sijaan joko bio- tai sekajätteen mukana: nestemäiset rasvat voi laittaa suljetussa purkissa sekajätteeseen, kun taas kiinteät rasvat suoraan biojätteeseen. Pienet määrät nestemäistä rasvaa voi myös imeyttää esimerkiksi talouspaperiin ja laittaa biojätteen sekaan.

X Hygieniatuotteet

Hygieniatuotteet ovat yleisimpiä viemäriin päätyviä roskia, sillä ne tulee helposti huuhdottua pöntöstä alas. Tuotteet kuten vanupuikot, terveyssiteet, tamponit, vaipat, käsipyyhepaperit tai kondomit eivät kuitenkaan kuulu viemäriin, sillä ne eivät liukene veteen wc-paperin tavoin, jolloin ne voivat helposti juuttua viemäriputkiin sekä pumppaamoihin aiheuttaen tukoksia.

X Ruoantähteet

Ruoantähteet viemäreissä tarjoavat otolliset elinolosuhteet ja lisääntymisalustan rotille, jotka saattavat kulkea viemäreiden kautta jopa taloon asti ruoan perässä. Rottien välttämiseksi ruoantähteet tulisikin lajitella biojätteeseen tai komposteihin. Nestepitoisesta ruoasta voi halutessaan ensin siivilöidä nesteen pois ja laittaa kiinteän osa biojätteeseen.

X Vaaralliset jätteet (lääkeaineet, maalit, liuottimet, lakat yms.)

Vaaralliset kemikaalit viemäristössä ovat ympäristöriski, sillä niiden joutuminen ympäristöön voi aiheuttaa suurta haittaa, kuten pohjavesien pilaantumista. Vaaralliset aineet voivat vaurioittaa myös jätevedenpuhdistusprosessille tärkeää mikrobikantaa, ja pahimmillaan tuhota sen kokonaan. Lisäksi vaaralliset aineet heikentävät puhdistamolietteen laatua ja sen jatkokäytettävyyttä. Koska jätevedenpuhdistamoita ei ole suunniteltu vaarallisten aineiden poistoon, niitä jää sellaisenaan veteen vielä puhdistusprosessin jälkeen. Lopulta aineet päätyvät vesistöihin puhdistetun veden mukana.
Vaarallinen jäte tulee aina kierrättää asianmukaisesti, esimerkiksi Kiertokapula vastaanottaa sitä kotitalouksilta veloituksetta.

Näiden lisäksi viemäriin EIVÄT kuulu:

  • kahvinporot
  • kissanhiekka
  • kukkamulta
  • sanomalehdet
  • muovi
  • maskit, kumihanskat tai puhdistuspyyhkeet
  • wc-paperihylsyt ja talouspaperi
  • pesurätit, kuituliinat- ja pyyhkeet

Hyvä nyrkkisääntö on, että viemäriin kuuluu ainoastaan ihmisten jätökset, wc-paperi ja pesuvedet: kaiken muun tulisi päätyä lajittelun kautta joko sekajätteeseen tai kierrätykseen. Mikäli olet epävarma jätteiden lajittelusta, löydät lisätietoa esimerkiksi HSY:n jäteoppaasta.

Piirroskuva viemäriin sopivasta ja ei-sopivasta materiaalista.

Lisätietoja tarvittaessa: vesihuoltolaitos@jarvenpaa.fi

Pidetään yhdessä huolta viemäreistä ja ympäristöstä!

Järvenpään Vesi

Lue lisäksi: Viestintäjohtajan työharjoittelupäivä Järvenpään Vedellä: vesihuolto vaatii suunnitelmallisuutta, mutta myös nopeaa reagointia yllättäviin tilanteisiin (jarvenpaamedia.fi)

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!