Järvenpään kasvihuonekaasupäästöt laskivat – hiilineutraaliustavoite vaatii kuitenkin lisää toimia 

Järvenpään kasvihuonekaasupäästöt laskivat 7 prosenttia vuonna 2023 verrattuna edellisvuoteen. Hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen vuoteen 2035 mennessä vaatii kuitenkin tehokkaita lisätoimia. 

Järvenpään kaupunki seuraa päästökehitystään osana resurssiviisaustavoitteitaan. Vuonna 2023 kaupungin päästöt ilman teollisuutta olivat 92,5 kilotonnia CO2-ekvivalenttia (kt CO2-ekv), ja ennakkotiedon mukaan vuoden 2024 päästömäärä on 89,3 kt CO2-ekv. Laskua on siis edelleen, mutta vuoden 2024 päästövähennys näyttää jäävän pienemmäksi kuin edellisenä vuonna. 

CO2-raportointiin osallistuneiden kuntien päästöt laskivat keskimäärin 9 prosenttia vuodesta 2022 vuoteen 2023. Järvenpää on tässä kehityksessä mukana, mutta esimerkiksi jätehuollon päästöt ovat kaupungissa keskimääräistä korkeammat. 

Puolet päästöistä on vielä vähennettävä 

Järvenpään hiilineutraaliustavoite vuoteen 2035 mennessä edellyttää 80 prosenttia päästövähennystä vuoden 1990 tasoon nähden. Lisäksi jäljelle jäävät päästöt tulee kompensoida esimerkiksi hiilinielujen avulla.  Tavoitteen saavuttaminen vaatii vielä yli puolen nykyisistä päästöistä karsimista seuraavan kymmenen vuoden aikana. 

Suurimmat päästölähteet ovat tieliikenne (44 %), rakennusten lämmitys (30 %) ja jätehuolto (19 %). Näillä sektoreilla tehdyt toimet vaikuttavat merkittävimmin kokonaispäästöihin. 

Järvenpään alueellisten kasvihuonekaasupäästöjen kehitys 2008–2024 ilman teollisuuden päästöjä ja hiilineutraaliustavoitteen mukainen päästötavoite 40 kt CO2-ekv vuodelle 2035. Vuoden 2024 päästötiedot ovat ennakkotietoja. Tiedot perustuvat Järvenpään CO2-raporttiin 2025.  

  

Järvenpään kasvihuonekaasupäästöjakauma päästölähteittäin ilman teollisuutta vuonna 2023. Tiedot perustuvat Järvenpään CO2-raporttiin 2025.  

Konkreettisia keinoja päästöjen vähentämiseksi 

Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen suosiminen vähentää päästöjä ja parantaa ilmanlaatua. Myös liikenteen sähköistyminen tukee päästövähennystavoitteita. 

Erillislämmityksestä (öljy, maakaasu, puun poltto) luopuminen sekä energiatehokkaiden ratkaisujen käyttö remonttien ja uudisrakentamisen yhteydessä tuovat päästövähennysten lisäksi säästöjä lämmityskustannuksiin. 

Järvenpään jätehuollon päästöt ovat korkeampia kuin monissa muissa kunnissa. Parempi lajittelu ja jätteen määrän vähentäminen auttavat laskemaan päästöjä ja säästämään luonnonvaroja. 

Ilmastotyö ulottuu myös kulutukseen, rakentamiseen ja maankäyttöön 

Järvenpään CO2-raportti ei sisällä kulutetun ruoan, tavaroiden, palveluiden, rakentamisen ja maankäytön muutoksen päästöjä, vaikka ne ovat merkittävä osa ilmastovaikutuksia. Kulutuksen päästöjä on selvitetty Järvenpään osalta esimerkiksi KULMA-hankkeessa ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) laskelmissa. 

Seuraa kaupungin ilmastotyötä Ympäristövahdissa 

Järvenpään ilmastotyötä seurataan Ympäristövahti-palvelussa. Vuoden 2024 resurssiviisauden seurantaraportti tullaan julkaisemaan myöhemmin keväällä 2025.  

Järvenpään CO2-raportti 2025 


Lue myös: 

Ilmastonmuutos näkyy jo Suomen luonnossa 


Lisätietoja: 

Emma Liljeström 
projektipäällikkö, CO2-raportti 
p. 040 549 7875 
emma.liljestrom@co2-raportti.fi  

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!