Järvenpää kuulee oppilaiden ajatuksia inkluusiosta osana Kaikille yhteinen koulu -kehittämistoimintaa

Järvenpäässä järjestään marraskuussa kahtena päivänä ala- ja yläkoululaisten kuulemiset teemalla “Kaikille yhteinen koulu”. Kuulemiset ovat osa Kaikille yhteinen koulu – kehittämistoimintaa, jonka tavoitteena on rakentaa kaikille oppilaille yhdenvertaista ja tasa-arvoista koulua. Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa on mukana seitsemän keskiuusimaalaista kuntaa: Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Nurmijärvi, Tuusula, Mäntsälä ja Pornainen. Oppilaiden kuulemiset järjestetään kaikissa osallistujakunnissa.  

Opettaja keskustelee oppilaiden kanssa luokkahuoneessa

Lasten ja nuorten kuuleminen on tärkeää ja heidän näkökulmansa otetaan huomioon koulua kehitettäessä. Lapset ja nuoret haluavat aikuisten tavoin tulla kuulluiksi, ymmärretyiksi ja arvostetuiksi. Kuulemisissa hyödynnetään rakentavaa ja eri näkökulmat huomioon ottavaa Erätauko-keskustelumenetelmää. Erätauko-menetelmässä dialogin keskiössä on jokin asia tai ilmiö, jota tarkastellaan keskustelun osallistujien kokemuspuheen kautta. Tässä kehittämistoiminnassa käytetään Erätauko-menetelmää, jotta saadaan laajempaa ymmärrystä Kaikille yhteisestä koulusta ja kohdataan lapset ja nuoret tasavertaisina toimijoina.  

Oppilaiden kuulemiset järjestetään etäyhteyksin siten, että oppilaat osallistuvat keskusteluun omalta koulultaan koulun laitteella. Kaikissa kouluissa valitaan jokaiselta 4.–9.-luokka-asteelta kaksi oppilasta osallistumaan kuulemiseen. Järvenpäässä jokaisessa koulussa on Erätauko-vastaava, joka on saanut perehdytyksen Erätauko-menetelmään. Keskustelut kirjataan, mutta oppilaiden nimet tai koulut eivät tule kirjauksista esiin. Kaikissa hankekunnissa käytyjen keskustelujen pohjalta laaditaan kooste, jota kunnissa voidaan hyödyntää työskenneltäessä lasten ja nuorten parissa, esimerkiksi nuorisovaltuustossa, opetus- ja kasvatuslautakunnassa sekä opetustoimen hallinnossa. Kuulemisten avulla pyritään saamaan lasten ja nuorten näkemyksiä siitä, miten he kokevat kouluympäristönsä sekä ajatuksia, joiden pohjalta kehitetään kaikille yhteistä ja hyvinvoivaa koulua. 

Kaikille yhteinen koulu -hanke on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön Oikeus oppia -kehittämisohjelmaa 

Opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttama Oikeus oppia -kehittämisohjelma tähtää varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laadun ja tasa-arvon parantamiseen. Kehittämisohjelmat toteutetaan vuosina 2020–2022. Ohjelmilla edistetään oppimista, tasa-arvoa ja hyvinvointia. Tavoitteena on kaventaa ja ennaltaehkäistä oppimiseroja sekä vahvistaa oppimisen tukea. Varhaiskasvatuksen kehittämisohjelman tavoitteina on muun muassa luoda tasa-arvoisia edellytyksiä oppimispolulle sekä varhaiskasvatuksen laadun parantaminen. Perusopetuksen kehittämisohjelman puolella tavoitteita ovat muun muassa koulutuksellisen tasa-arvon ja oppimistulosten vahvistaminen. 


Lisätietoja: 

Laura Manninen, Osallisuuspedagogi, Kaikille yhteinen koulu, laura.manninen(at)edu.jarvenpaa.fi 

Tiina Erkkilä-Wahtera, Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö, tiina.erkkila-wahtera(at)jarvenpaa.fi 

Tuulikki Matero, Hankekoordinaattori, tuulikki.matero(at)jarvenpaa.fi 

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!