Järvenpää ja Kerava ottavat käyttöön Ympäristövahdin ilmasto- ja ympäristötavoitteiden edistymisen seuraamiseen

Järvenpään ja Keravan kaupungit ovat kehittäneet kaupunkien ilmasto- ja ympäristötyön seuraamista varten palvelun, Ympäristövahdin, jonka avulla kuka tahansa voi seurata kaupunkien toimenpiteiden etenemistä ja vaikutuksia molempien kaupunkien hiilidioksidipäästöjen määrään. Järvenpään Ympäristövahdin avulla voi seurata myös resurssiviisauteen liittyvien toimenpiteiden etenemistä. Järvenpään ilmastotyön edistymistä voi seurata osoitteessa ymparistovahti.jarvenpaa.fi ja Keravan ympäristötyön edistymistä osoitteessa ymparistovahti.kerava.fi.

Sekä Järvenpään että Keravan Ympäristövahteihin on koottu tiedot kaupunkien ilmasto- ja ympäristötoimenpiteistä, toimenpiteiden etenemisestä sekä niiden mittareista. Järvenpäällä toimenpiteitä on 119 ja Keravalla 37. Molempien kaupunkien Ympäristövahdeista voi seurata esimerkiksi kaupungin hallinnoimien tilojen energiankulutuksen kehittymistä ja julkisten sähköautojen latauspisteiden määrää. Järvenpään Ympäristövahdista voi myös seurata esimerkiksi sekajätteen määrän kehittymistä. Lisäksi Ympäristövahdeista löytyy ajantasaista tietoa molempien kaupunkien hiilidioksidipäästöjen määrästä ja päästöjen vähenemisestä.  

Ympäristövahdissa voi seurata joko yksittäisen toimenpiteen edistymistä tai hakea ja tarkastella ilmastotekoja teemoittain tai vastuutahon mukaan. 

– Ympäristövahdin avulla asukkaiden on helppo seurata kaupungin toimenpiteiden etenemistä sekä saada tietoa kaupungin ympäristötyöstä. Poliittiset päättäjät taas voivat käyttää Ympäristövahtia hyödyksi arvioidakseen, vähenevätkö päästöt sovitulla tavalla, kertoo Keravan kaupungin ilmasto-ohjelmapäällikkö Johanna Kuusisto.

– Uskon, että Ympäristövahti on tehokas työkalu, joka lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä Keravan ja Järvenpään ympäristötyöhön.

Järvenpään ympäristötyön tavoitteet ja toimenpiteet perustuvat Resurssiviisas Järvenpää -tiekarttaan, jossa Järvenpään tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, sekä jätteetön ja kestävän kulutuksen kaupunki viimeistään vuonna 2050. Keravan ilmastotyön toimenpiteet perustuvat Keravan kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmaan, jossa kaupungin tavoitteena on vähentää energiantuotannon ja -käytön sekä liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 päästötasoon verrattuna.

Ympäristövahti myös muiden kuntien käytettäväksi 

Järvenpää ja Kerava ovat kehittäneet kaupunkien ympäristötyön seuraamista varten tarkoitettua palvelua yhdessä Vantaan ja Helsingin kaupunkien kanssa myös muiden kuntien käytettäväksi. Yhteisen hankkeen tavoitteena on ollut parantaa kuntien ilmasto- ja resurssiviisausohjelmien seurantaa ja näkyvyyttä sekä helpottaa Ympäristövahdin käyttöönottoa muissa kunnissa luomalla monistettava toimintamalli. 

– Hankkeen aikana kertyi valtavasti oppia ympäristötyön organisoinnista ja seurannasta, kun palvelua kehitettiin yhteistyössä usean kaupungin kesken, kertoo Järvenpään kaupungin erikoissuunnittelija Eira Linko.

– Näitä kokemuksia haluamme jakaa myös muille, koska seurantapalvelun tarve on tunnistettu monissa kunnissa.

Muille kunnille tarkoitettu ja Ympäristövahdin käyttöönoton helpottamiseksi koottu Ympäristövahti-käsikirja löytyy myöhemmin vuoden 2021 aikana molempien kaupunkien Ympäristövahtien Usein kysytyt kysymykset -osiosta. 

Keravan ja Järvenpään Ympäristövahdit on kehitetty Helsingin Ilmastovahti-palvelun pohjalta. Keravan, Järvenpään, Vantaan ja Helsingin lisäksi hankkeeseen osallistuivat myös Uudenmaan liitto, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus sekä KUUMA-seutu. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta.


Lisätietoja: 

Ilmasto-ohjelmapäällikkö Johanna Kuusisto, Keravan kaupunki, puh. 040 318 2859, johanna.kuusisto@kerava.fi  

Erikoissuunnittelija Eira Linko, Järvenpään kaupunki, puh. 040 315 2257, eira.linko@jarvenpaa.fi  

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!