Gutsy Go: Avun pyytäminen kiusaamistilanteessa on haasteellista – nuorten toteuttama koe keräsi muutamissa tunneissa yli 200 000 katselua TikTokissa
—Opetus ja kasvatusJärvenpääläiset nuoret kyllästyivät tuloksettomaan kiusaamiskeskusteluun ja tekivät piilokamerakokeen. Katso video, kuinka nuoret harjoittelevat avun pyytämistä ja kuinka aikuiset siihen reagoivat.
TikTok: https://www.tiktok.com/@gutsygo_/video/7353989339367476512
Facebook: https://fb.watch/rjgD3CT6tt/
Instagram: https://www.instagram.com/gutsycollective/reel/C5YRuhbNJqv/
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=jYf8igIPa18&t=2s
Viime vuosien uutiset nuorten äärimmäisistä väkivallanteoista ovat saaneet 14-vuotiaat koululaiset kehittämään ongelmaan omia ratkaisujaan. Järvenpään yhtenäiskoulussa on tänä lukuvuonna hyödynnetty Gutsy Go -mallia, jossa nuoret kehittävät ja testaavat ratkaisuja alueensa ongelmiin, muun muassa kiusaamiseen.
Yksi koulun projekteista perustuu havaintoon, että avun pyytäminen kiusaamistilanteissa jännittää. Nuoret päättivät testata mitä tapahtuu, jos pyytäisikin apua tuntemattomalta. Tulokset yllättivät positiivisesti. Nuorten piilokameravideo näyttää kouriintuntuvasti, kuinka sivulliset uskaltavat auttaa julkisella paikalla tapahtuvaan kiusaamiseen.
“Oli helpottavaa havaita, että ihmiset auttavat tällaisessa tilanteessa”, totesi kahdeksasluokkalainen Maija, yksi kokeen toteuttajista.
Nuorten roolia ongelman ratkaisijoina tulee vahvistaa
“Sillä aikaa, kun aikuiset miettivät kiusaamista jossain kokouksessa, tilanteet ovat jo nuorten kannalta ohi, eikä niihin ehditä usein puuttumaan”, pohtii Gutsy Go -menetelmää Sipoonjoen koulussa hyödyntävät opettajat.
“Mediassa nuoret usein profiloituvat uhreina tai avun vastaanottajina. On tärkeää korjata tätä kuvaa ja nähdä, että nuoret voivat itse luoda tehokkaita ratkaisuja oman ja yhteisönsä hyvinvointinsa edistämiseen”, tähdentää Gutsy Go:n toiminnanjohtaja Aram Aflatuni.
“Viimeaikaisessa keskustelussa somen lieveilmiöt ovat korostuneet. Se on tärkeää, mutta samalla ei saa unohtaa, että some voi olla tehokas ratkaisujen välittäjä.”
Kouluissa on kehitetty nuorten toimesta monia tapoja vahvistaa empatiaa. Oulun Metsokankaan koulussa kehitetty Gutsy Heroes luo yksinkertaisen ja hauskan tavan ehkäistä kiusaamista. Siinä yläkoululaiset ryhtyvät kummeiksi koulunsa aloittaville hyödyntäen seikkailuvalmennusta. Mallia on toteutettu yli 10 koulussa.
Videon ja ohjeet Gutsy Heroesin toteuttamiseen omassa koulussa voi katsoa täältä: https://gutsygo.fi/heroes/
Taustalla palkittu Gutsy Go -menetelmä
Gutsy Go -menetelmä valmentaa yläkoululaiset ratkaisemaan vanhusten, lasten ja aikuisten arjen kriisejä osana tavallista peruskoulua. Gutsy Go on voittanut Suomen suurimman ideakilpailun Vuosisadanrakentajat. Mukana on ollut yli 5000 nuorta ja 500 opettajaa 20 eri kaupunkikohteessa.
Gutsy Go ry on yleishyödyllinen toimija ja sen kumppaneita ovat suomalaiset säätiöt ja kaupungit, Mielenterveyden keskusliitto ja Oikeusministeriö. Menetelmän tavoite on ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja polarisaatiota sekä valtakunnallisesti kouluttaa koko ikäluokka lisäämään yhteiskuntarauhaa.
Gutsy Go:n vaikuttavuutta tutkii Lääkäriseura Duodecim. Menetelmää toteuttaneiden koulujen nuorten osallisuuden kokemus kasvaa tilastollisesti merkitsevästi ja menetelmä kykenee lisäämään empatiaa sekä vuorovaikutustaitoja. Tämä vähentää syrjäytymisen lisäksi kiusaamista ja kiusatuksi tulemista.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Soheila Mikkonen, Gutsy Go ry, +358 440 333 900, soheila@gutsygo.fi
Nettisivut: www.gutsygo.fi
Tiedote on julkaistu alun perin Gutsy Go:n lähettämänä mediatiedotteena.