Business Järvenpää: Yritykset saivat ajankohtaista tietoa vastuullisuustrendeistä ja velvoitteista vastuullisuusillassa

Järvenpäässä järjestetyssä yritysten vastuullisuusillassa käsiteltiin ajankohtaisia ilmasto- ja vastuullisuusteemoja paikallisten yritysten näkökulmasta. Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja muun muassa vastuullisuusdirektiiveistä, ravintola-alan kestävyyskäytännöistä ja kaupungin resurssiviisaustoimista.

Yritysten vastuullisuusilta järjestettiin Bulevardikorttelissa torstaina 24.10.2024. Kuva: Järvenpään kaupunki.

Järvenpään kaupunki, Business Järvenpää ja ATA Henkilöstöpalvelut järjestivät torstaina 24.10.2024 Bulevardikorttelissa toista kertaa järvenpääläisten yritysten ilmasto- ja vastuullisuusillan. Tilaisuudessa esiteltiin kaupungin ilmastotoimia ja -tavoitteita, ja kuultiin inspiroivia puheenvuoroja. Keynote-puhujina toimivat Kiema Company Oy:n yrittäjä Marko Kiema sekä HAMK:in kestävän kehityksen koulutusohjelmassa ympäristösuunnittelijoiksi opiskelevat leipuri-kondiittori Saana Kunnas ja ravintoloitsija Kaisa Palma. He käsittelivät ilmastonmuutosta ja vastuullisuutta omista näkökulmistaan. Viimeisen puheenvuoron piti kaupungin ilmasto- ja ympäristöpäällikkö Salka Orivuori.

Avauspuheenvuoron piti kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen, joka kiitti paikalla olleita yrittäjiä.

– Vastuullisuudessa on oman virkaurani aikana näkynyt selkeä onnistumisen kaari. Vuonna 2015 kuntalakiin lisättiin kirjaus siitä, että kuntien on järjestettävä palvelunsa sosiaalisesti, ympäristöllisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Tämä oli valtion taholta vahva signaali, ettei julkisyhteisöjen pidä olla osaltaan tuhoamassa planeettaamme. Tämä linjaus on käynnistänyt positiivisen kehityskulun. Vastuullisuudesta on tullut menestystekijä monissa liiketoimintaratkaisuissa. Kuluttajat odottavat sitä ja kiinnittävät siihen huomiota ostokäyttäytymisessään.

Vastuullisuus liiketoiminnan kilpailuetuna

Kiema käsitteli puheessaan kansainvälisiä kestävän kehityksen tavoitteita, EU-direktiivejä ja vastuullisuuden tuomia liiketoimintaetuja. Hän nosti esiin YK:n Agenda 2030 -tavoitteet ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal), jotka ohjaavat yrityksiä kohti ilmastoneutraaliutta ja ympäristön, talouden ja sosiaalisten tavoitteiden tasapainoa.

Keskeiset EU-direktiivit, kuten taksonomia, CSRD-kestävyysraportointidirektiivi, yritysvastuudirektiivi (CSDDD) ja viherpesudirektiivi, määrittelevät vastuullisuusvaatimuksia. Ne ohjaavat kestäviin toimiin, velvoittavat suuria yrityksiä raportoimaan vastuullisuudestaan ja korostavat sertifioitujen ympäristöväitteiden merkitystä.

Vastuullisuuden todettiin tuovan yrityksille kilpailu- ja liiketoimintaetua, parantavan mainetta sekä houkuttelevan vastuullisuutta arvostavia asiakkaita ja sijoittajia. Vastuullisuus säästää kustannuksia resurssitehokkuudella, parantaa riskienhallintaa ja vahvistaa sidosryhmien luottamusta. Yrityksiä kehotettiin laskemaan toimintansa hiilijalan- ja kädenjälki, laatimaan ESG-ohjelman sekä kirjaamaan eettiset periaatteet ja hyvän hallintotavan käytännöt.

Lisäksi Kiema esitteli EcoVadista, joka tarjoaa yrityksille arviointipalvelun vastuullisuustyön mittaamiseen ja kehittämiseen. EcoVadisin pisteytysjärjestelmä auttaa yrityksiä arvioimaan ympäristö-, sosiaali- ja hallintotapatoimiaan (ESG) sekä tunnistamaan kehityskohteita, mikä parantaa mainetta ja kilpailukykyä sekä vastaa markkinoiden odotuksiin.

Yritysten vastuullisuusilta, keynote-puheenvuoro, Marko Kiema, Kiema Company Oy

Ravintola-alan kestävyystiekartta ja visio kestävästä keitaasta Järvenpäähän

Kunnas ja Palma esittelivät ravintola-alan kestävyystiekartta RESTEPS:in. Kyseessä on valmennusohjelma, joka tukee ravintoloita omaksumaan vastuullisia toimintatapoja. Tavoitteena on lisätä vastuullisia työnantajia ja työntekijöitä alalle sekä tarjota valmiudet vastuullisuusraportointiin.

RESTEPS-tiekartta rakentuu 10 askeleen valmennusohjelmasta, joka kattaa esimerkiksi energian käytön, jätehuollon, työhyvinvoinnin, viestinnän ja sertifioinnit. Valmennus auttaa ravintoloita tunnistamaan ja parantamaan vastuullisuustoimiaan läpinäkyvästi ja kokonaisvaltaisesti.

Lopuksi Kunnas ja Palma esittelevät vision “kestävästä keitaasta” Järvenpäässä, jossa kaupunki ja yritykset toimisivat yhdessä kehittäen kestävää kaupunkikulttuuria, yhteisöviljelyä ja vihreitä palveluita asukkaille.

Kestävä kehitys osana työuraa, Saana Kunnas ja Kaisa Palma, HAMK

Järvenpään kaupungin ajankohtaiset toimet resurssiviisauden ja ympäristötekojen edistämiseksi

Orivuori esitteli lopuksi Järvenpään kaupungin ajankohtaisia toimenpiteitä resurssiviisauden edistämiseksi.

Kaupungissa jaetaan vuosittain Järkevä-palkinto, jolla tunnustetaan merkittäviä ympäristötekoja ja resurssiviisasta toimintaa. Palkinnon myöntämisessä etusijalla ovat pitkäkestoiset ja laajavaikutteiset toimet, jotka tarjoavat muille mahdollisuuden seurata esimerkkiä tai osallistua toimintaan. Vuoden 2024 Järkevä-palkinnon hakuaika on 28.10.–25.11.2024, ja sen ohjeet on julkaistu kaupungin verkkosivuilla.

Lisäksi kaupungin resurssiviisauteen liittyviä ajankohtaisia teemoja käsitellään Business Järvenpään uutiskirjeessä kuukausittain. Tulevia kampanjoita on esimerkiksi marraskuun lopulla käynnistyvä “Resurssiviisas joulu” -kampanja. Kaupunki suosittelee myös Keskuskauppakamarin ilmaisia vastuullisuustietoiskuja yrityksille, jotta vastuullisuustieto ja -osaaminen tavoittavat paikalliset toimijat entistä paremmin.

Ajankohtaista kaupungin resurssiviisaustyössä, Salka Orivuori, Järvenpään kaupunki

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!