Asukkaiden ympäristökyselyn tulokset on julkaistu

Järvenpään kaupunki kysyi asukkailta kokemuksia ympäristöystävällisen arjen sekä näkemyksiä kaupungin ympäristötyöstä kevättalvella 2024. Kyselyyn saatiin noin 130 vastausta. Kyselyn alustavia tuloksia esiteltiin 25.3.2024 kaikille avoimessa kestävän kehityksen asukaskumppanuuden tapaamisessa Seppälän talolla. 

Järvenpäässä tehdään ympäristökysely asukkaille muutaman vuoden välein. Kysely on toteutettu aiemmin vuosina 2018 ja 2021.

Kaupungin toiminnan resurssiviisaus on asukkaille tärkeää

Asukkaiden ympäristökyselyssä kysyttiin asukkaiden näkemyksiä siitä, kuinka tärkeänä kaupunkilaiset pitävät resurssiviisautta kaupungin toiminnassa ja miten kaupungin ympäristötyössä on onnistuttu ja mitä tulisi kehittää.

Kyselyyn vastanneista noin 75 % oli sitä mieltä, että resurssiviisauden tulee näkyä vahvasti kaupungin toiminnassa, ja että resurssiviisaus on tärkeää Järvenpään imagolle. Kyselyssä asukkaita pyydettiin antamaan yleisarvosana kaupungin ympäristötyölle asteikolla 4–10. Kyselyyn vastanneiden arvion keskiarvo oli 6,7, kun vuonna 2021 arvosanaksi annettiin keskimäärin 6,3.

Positiivista palautetta vastauksissa annettiin yleisten alueiden siisteydestä, pyöräily- ja virkistysreiteistä sekä Rantapuiston virkistysmahdollisuuksista. Kehittämiskohteiksi taas nousivat julkinen liikenne, rakentamisen ja purkamisen käytännöt, kevyen liikenteen väylien kunnossapito sekä jätehuolto. Vastauksissa esitettiin huolta metsien, viheralueiden ja puiden häviämisestä ja lisääntyvästä rakentamisesta.

Vastaajat toivoivat lisää viestintää kaupungin ympäristötyöstä sekä ympäristöön liittyvistä teemoista. Lisäksi vastauksissa mainittiin, että kaupungin tulee toimia esimerkkinä ympäristöasioiden edistämisessä. Esille nousseet huolenaiheet ja kehittämiskohdat on tunnistettu myös kaupunkiorganisaatiossa tärkeiksi resurssiviisauden alueiksi ja kehittämiskohteiksi.

Kestävää arkea voi elää monella tapaa

Vastaajilta kysyttiin, että millaisia ympäristöystävällisiä valintoja he jo tekevät arjessaan. Asumisen suosituimpia ratkaisuja olivat sähkönkulutuksen seuraaminen ja kodin lämmittäminen enintään 21-asteiseksi lämmityskauden aikana. Liikkumisessa tyypillisimpiä valintoja oli kävelyn suosiminen sekä tarpeettoman autoilun välttäminen tai asiointien yhdisteleminen ajokilometrien välttämiseksi. Ruokaostoksissa yleisimmät valinnat olivat ruokahävikin synnyn ehkäiseminen sekä sesongin mukaisen, lähi- tai luomuruoan suosiminen. Tavaroiden, palveluiden ja hankintojen suhteen taas ostettiin ainoastaan tarpeeseen, laitettiin hyväkuntoisia tavaroita ja vaatteita kiertoon uudelleenkäytettäväksi sekä vältettiin lentomatkailua.

Kyselyn vastaajista 72 % koki resurssiviisaan arjen Järvenpäässä erittäin tai melko helpoksi asumisen, liikkumisen, ruokaostosten sekä palveluiden, tavaroiden ja hankintojen osa-alueilla. Vastaajat kertoivat, että asenne, motivaatio sekä omat arvot edistävät kestävää elämäntapaa. Myös huoli ympäristön tilasta voi kannustaa tekemään ympäristöystävällisiä arjen ratkaisuja. Lisäksi joidenkin ympäristöystävällisten valintojen kerrottiin tuovan säästöjä, kun taas toiset ympäristöystävälliset vaihtoehdot voivat olla liian kalliita tai huonosti saatavilla.

Kestävää arkea voi elää monella tapaa – kannattaa siis aloittaa siitä, mistä se itselle tuntuu helpoimmalta. Oman hiilijalanjäljen voi laskea esimerkiksi Sitran elämäntapatestillä, joka antaa myös ehdotuksia arjen päästöjen vähentämiseksi. Vinkkejä arjen resurssiviisaisiin valintoihin on koottu myös kaupungin verkkosivujen Resurssiviisaus-osioon.

Kyselyn tuloksia tullaan hyödyntämään Järvenpään resurssiviisaustyön kehittämisessä. Voit tutustua vastauksiin tarkemmin tulosraportista.


Lisätietoja:

Salka Orivuori
ilmasto- ja ympäristöpäällikkö
puh. 040 315 2257
salka.orivuori@jarvenpaa.fi

Jaa juttu: