A

Ilmaisun monet muodot

Varhaiskasvatuksen tehtävä on tavoitteellisesti tukea lasten musiikillisen, kuvallisen, sanallisen ja kehollisen ilmaisun kehittymistä. Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen edistää lapsen myönteistä minäkuvaa, sosiaalisia taitoja ja oppimisedellytyksiä sekä auttaa lasta jäsentämään ympäröivää maailmaa. Ilmaisun eri muotoihin tutustutaan eri aistien kautta.

Kuvallinen ilmaisu

Kuvallisen ilmaisun tavoitteena on kehittää lapsen suhdetta visuaaliseen kulttuuriin. Kuvallista toimintaa on lapsen kanssa maalaaminen, piirtäminen, rakentaminen, ja esimerkiksi mediaesitysten tekeminen. Lapsen tekemiä kuvia, maalauksia ja piirroksia havainnoidaan yhdessä. Hyviä kuvallisen ilmaisun välineitä ovat maalit, kynät, paperit, siveltimet ja kamera. Myös esimerkiksi pakastemustikoilla voi maalata paperille, tai jauhoista voi valmistaa Turpoavan maalin.

Ohje Turpoavan maalin tekemiseen
Sateenkaari-askartelu, osa maailmanlaajuista Rainbow Challengea nyt korona-kriisin aikana 
Kymmenen ideaa metsäretkelle

Sanallinen ja kehollinen ilmaisu

Sanallisen ja kehollisen ilmaisun tavoitteena on tarjota lapselle monipuolisesti kielellistä ja kehollista kokemista, ilmaisua ja viestintää. Sopivia menetelmiä ovat esimerkiksi draama, tanssi ja leikki.

Lasten zumba: I like to move it
Pikku Myyn aamujumppa
Lasten jooga

Musiikillinen ilmaisu

Musiikillisen ilmaisun tavoitteena on tuottaa lapselle musiikillisia kokemuksia sekä vahvistaa lapsen kiinnostusta ja suhdetta musiikkiin. Musiikillista toimintaa on lapsen kanssa laulaminen, loruttelu, soittimien kokeileminen, musiikin kuuntelu ja musiikin tahtiin liikkuminen. Hyviä välineitä musiikilliseen ilmaisuun ovat soittimet, CD-soitin, tabletti -tietokone, tai vaikka kattila ja vispilä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto pitää live-muskaria tiistaisin klo 10 ja torstaisin klo 14. Linkki live-muskariin jaetaan Facebookin Perhetreffit-ryhmissä aina ennen muskarin alkua.
Järvenpään Perhetreffit-ryhmä

Musiikin kuuntelu, musiikin tahtiin liikkuminen, ohjeiden mukaan tekeminen 
Fröbelin palikat: Bussilaulu
Fröbelin palikat: Kapteeni käskee
Pikku Papu: Youtube-kanava
Siina ja taikaradio
Mimmit: Youtube-kanava

Suomen kielen oppimista tukevia lastenlauluja opetusvideoineen. Laulujen aiheet liittyvät jokapäiväiseen elämään, ja sopivat kaikille lapsille:
Kielinuppu: Youtube-kanava