A

Järvenpään kirjaston vaiheita

Järvenpäässä on toiminut vuosisadan alussa Vanhakylän kartanon alueella ns. Nybergin koulussa Raittiusseura Yrityksen kirjasto. Samoin Järvenpään ja lähiseudun nuorisoseuralla sekä Järvenpään työväenyhdistyksellä on ollut omat kirjastonsa.

Kunnallinen kirjastotoiminta alkoi Järvenpäässä vuonna 1932, jolloin Tuusulan kantakirjaston Järvenpään piirikirjasto avattiin yleisölle joulukuun 21. päivä 1932.

Kirjastotoiminta oli melko vaatimatonta vielä tuohon aikaan. Kirjaston aloittaessa toimintansa sen kokoelmiin kuului 530 kirjaa, joista lahjoituksina oli saatu 311 ja ostettuja 219. Järvenpään ja lähiseudun nuorisoseura oli lahjoittanut kokoelmansa uudelle kirjastolle. Sitä hoiti Onerva Talvela.

Kirjasto sijaitsi Osuuskassan talossa ja sillä oli käytössä vain yksi 12m² huone.


  Ilmoitus Keski-Uusimaa -lehdessä
  joulukuussa 1932.

Koska kirjastolla ei ollut omaa huoneistoa, se joutui muuttamaan usein. Tilat olivat pieniä ja välillä vain tärkeimpiä uutuuksia hankittiin tilanahtauden vuoksi ja lehtiä ei ollenkaan. Kirjasto on remontin ajaksi suljettu aiemminkin ei vain nykyisin. Silloin maalattiin puulattioita ja seiniä, nyt on lakattu lattioita. Kirjasto on jouduttu sulkemaan myös kylmyyden johdosta ja kesällä 1934 kolmeksi viikoksi paikkakunnalla vallinneen lapsihalvausepidemian vuoksi. Kirjoja täytyi välillä myös desinfioida kulkutautien johdosta. Sotavuosina kirjaston tilat olivat puolustusvoimien käytössä.

Kirjaston johtokunta ja myöhemmin lautakunta puuttui useaan otteeseen kirjaston tiloihin ja yritti saada kirjastolle omaa huoneistoa. Lasten- ja nuortenosasto joutui muuttamaan ns. Saarisen kiinteistöön ennen Sibeliuksenkadulle muuttoa. Toive omasta talosta toteutui v. 1987, kun kirjasto muutti Säästöpankin tiloista Sibeliuksenkadulta nykyiseen kirjastotaloon.

Haarajoen kansakoululla avattiin sivukirjasto vuonna 1962. Kirjasto toimi yhdessä luokkahuoneessa uudella puolella. Haarajoen kansakoululla oli ollut oma oppilaskirjasto, joka liitettiin kauppalan kirjastoon vuonna 1965. Nykyisin kirjasto toimii puukoulun puolella.

1932 


Osuuskassa
10 m²
1932

 

"Järvenpään Osuuskassa, joka sijaitsi samoilla paikoilla, jossa nyt on mm. Tampereen Jalkinekauppa ja Särösuon Kelloliike, oli pieni punainen mökki. Siinä oli kolme huonetta, suurin maantienpuoleinen oli osuuskassan toimistohuoneena. Sen jälkeen oli pieni kamari, tuleva kirjasto, josta ovi keittiön kautta ulos. Siitä kulkivat lainaajat kirjastohuoneeseen, jonka seiniä kiersivät kirjahyllyt. Tarpeellinen työpöytä oli lainana osuuskassalta. Myös puhelin oli yhteinen."

Onerva Häkkinen
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Kansanrunousarkisto

1936

"Kerran ilmeni, että erään lainaajan kotona oli puhjennut tulirokko. Silloin piti kiikuttaa kaikki kirjat läheisen Kotikutomon saunaan desinfioitaviksi."

Onerva Häkkinen
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Kansanrunousarkisto

 


Kotikutomo
18 m²
1936

1942 


Seurakuntatalo
50 m²
1942

 

Kirjasto oli puolustusvoimain käytössä tammikuusta toukokuuhun 1942.


1945


Kirjasto sijaitsi Kansanhuollon verannalla ja oli kylmyyden vuoksi suljettuna 30.12.1945.

 

 

1951 


Tuusulan Säästöpankki
16 m²
1951

 

1954

"Kauppalankirjasto toimi vanhan puutalon alakerrassa Mannilantiellä. Yläkerrassa oli kauppalan maidontarkastamo ja vahtimestarin asunto. Talo oli ollut aikaisemmin yksityisasuntona, "turkkilaisena kirkkona", nahkurinverstaana ja viimeksi kirjastona. Ahdas se oli, mutta perällä oli kuitenkin tila pienelle lukusalille. Vaikutelma oli resuinen."

Maija Harju
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Kansanrunousarkisto


Lisätietoa Jaakko Harjuvaaran sivustolla
Järvenpään historiasta.


Kauppalan rakennus
Mannilantie 24 
51 m²
1954
Kuvaaja: Pekka Harjuvaara

1956


Kanykoffin huvila
Mannilantie 28 B
66 m²
1956


Sisänäkymä 1960-luvulta.
Tiskin takana kirjastonhoitaja
Ritva Hietanen.

 

"Lainausjärjestelmä oli yksinkertainen. Jokaisella lainaajalla oli numeroitu kortti kirjastossa. Siihen merkittiin lainat ja palautukset. Kirjan takasivulle liimatulle liuskalle leimattiin eräpäivä ja kirjoitettiin lainaajan numero. Kun kirja palautettiin, niin eräpäiväivittäin järjestetystä lainaajakortistolaatikosta etsittiin numeronmukainen kortti ja siihen merkittiin palautus ko. kirjan kohdalle. Systeemi oli tietenkin hidas. Ahkeran lainaajan numeron oppi muistamaan."

Maija Harju
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Kansanrunousarkisto

1971

Historia_Saarisen talo
Lastenosasto
Saarisen kiinteistö
Mannilantie 28
50 m²
1971

Kaupunginkirjaston ahtauden vuoksi lapsille avattiin oma kirjastopiste varsinaisen kirjastorakennuksen naapurissa eli ns. Saarisen kiinteistössä. Lastenkirjastolla oli käytössään talon alakerrassa kaksi huonetta ja varasto, yhteensä n. 50 neliötä.

Keski-Uusimaa 2.11.1971

1973

Kirjastokurjuus päättyi Järvenpäässä 19.2.1973, kun kirjasto avattiin Tuusulan Säästöpankin uudisrakennuksessa viisi kertaa suuremmissa tiloissa. Uusi kirjastohuoneisto oli vieläkin tarkoitettu tilapäiseksi.

Tilaa oli kaikkiaan 562 m²: kirjastosalin (281 m²), lukusalin (65 m²), varaston (119 m²) lisäksi saatiin kaksi työhuonetta.

Keski-Uusimaa 20.2.1973

 


Säästöpankin talo rakenteilla


Säästöpankin talo
Sibeliuksenkatu 19 C
526 m²
1973

1987


Uusi kirjastotalo
Kirjastokatu 8
3000 m²
1987

 

Nykyinen vuonna 1987 valmistunut kirjastorakennus sijaitsee Järvenpään hallinto-ja kulttuurikeskuksessa ja sen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Lipponen & Karonen. Kirjaston hyötypinta-ala on noin 2800 m².

 

Haarajoen kansakoululla avattiin sivukirjasto vuonna 1962. Kirjasto toimi yhdessä luokkahuoneessa uudella puolella. Haarajoen kansakoululla oli ollut oma oppilaskirjasto, joka liitettiin kauppalan kirjastoon vuonna 1965. Myöhemmin kirjasto toimi puukoulun puolella.  

 


Haarajoki
Haarajoenkatu 2
n. 50 m²
1962

Viime vuosina Haarajoen kirjasto oli avoinna kahtena iltapäivänä viikossa. Lähikirjastopalveluita pystyttiin tarjoamaan alueen asukkaille ja koulun oppilaille kahden ahkeran ja innostuneen työntekijän voimin. Haarajoen kirjasto jouduttiin kuitenkin sulkemaan pysyvästi pääsiäisenä 2014 säästösyistä, osana kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa.


Haarajoen kirjasto 2005

Kuvalähteet: Järvenpään kaupunki, Järvenpään kaupunginkirjasto, Järvenpää-seura, Jaakko Harjuvaara