A

Avoin varhaiskasvatus

Järvenpäässä on alle kouluikäisille lapsille ja heidän perheilleen tarjolla monenlaista toimintaa kaupungin ja yhteistyökumppaneiden järjestämänä. Lapsiperheet voivat tavata ystäviään ja toisia lapsiperheitä leikkipuistoissa tai perhekeskuksissa. Halutessaan perheet voivat osallistua monenlaiseen järjestettyyn toimintaan. Avoimet varhaiskasvatuspalvelut on tarkoitettu kaikille ja erityisesti kotona oleville lapsille.

Perhekeskus Maahisessa, Jampan Naavatiellä, lapsiperheet voivat tavata ystäviään ja toisia lapsiperheitä piha-alueella ja sisätiloissa. Halutessaan perheet voivat osallistua monenlaiseen järjestettyyn toimintaan. Maahisessa toimii muskari sekä ohjattuna toimintana Nalliaiset alle 1-vuotiaiden lasten perheille ja Taaperot 1-2 -vuotiaiden lasten perheille. Perhekeskus Maahisen kautta voi hakea paikkaa 3-5-vuotiaalle lapselle varhaiskasvatuskerhoista, joita on Jampan lisäksi Mankalan koulun piharakennuksessa ja Wärtsilänkadulla Arkissa. Keskustassa Juhani Ahon puistossa perheiden on mahdollista ulkoilla ja ohjaaja on paikalla leikkipuiston aukioloaikana.

Pienten lasten varhaiskasvatuskerhot ovat osa perhekeskustoimintaa. Varhaiskasvatuskerhojen toiminta noudattaa Järvenpään varhaiskasvatussuunnitelmaa ja sen tavoitteena on edistää lapsen tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista. Toiminta on suunnitelmallista ja toteutuu vuorovaikutuksessa lasten ja vanhempien kanssa. Leikillä on kaikessa toiminnassa keskeinen merkitys. Tärkeää on myös turvallinen ja myönteinen ilmapiiri. Kerhossa lapset harjoittelevat ryhmässä toimimista.

Järvenpään seurakunta järjestää muun muassa äiti- ja lapsi -kerhoja toimipisteissään eri puolilla Järvenpäätä. Seurakunnalla on myös päiväkerhotoimintaa yli 3-vuotiaille lapsille.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvenpään paikallisyhdistyksen monipuoliseen tarjontaan sisältyy esimerkiksi Isä-lapsi -toimintaPerhekeskus Keltasirkun oma toiminta sekä perhekahvilat.