A

Aikuisten opiskelu ja työnhaku

Työnhaku

Kun aloitat työnhaun ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon , Mannilantie 28A.

TE-toimisto

Jos olet yli 25 -vuotias työtön, ja kotoutumisajan ulkopuolella, saat tietoa työ- ja koulutusasioista Työllisyysyksiköstä  (Valtuustonkatu 3, 04401 Järvenpää)
työvalmentajalta p.040 315 2496.

Työllisyysyksikkö

Jos olet alle 29- vuotias opiskelu- tai työpaikkaa vailla oleva nuori, saat tietoa Ohjaamosta  (Emalitehtaankatu 2, 04400 Järvenpää).

Temal

Opiskelu

Suomen ja ruotsin kielen kursseja järjestävät monet oppilaitokset ja järjestöt. Kurssien pituudet ja opetustunnit vaihtelevat.

Työttömät työnhakijat ja työttömyyden uhkaamat voivat hakeutua suomen kielen kursseille myös työ- ja elinkeinotoimiston kautta.

Suomen kansalaisuutta hakiessaan ulkomaalaisen täytyy esittää virallinen todistus tyydyttävästä suomen tai ruotsin kielen kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Kielitaidon voi osoittaa esimerkiksi suorittamalla yleisen kielitutkinnon yleistaitotasolla kolme.

Opintopolku.fi-sivuilla  kerrotaan maahanmuuttajien opiskelumahdollisuuksista Suomessa. Maahanmuuttajat osallistuvat samoihin koulutuksiin kuin suomalaiset, mutta heidän taustansa otetaan yleensä huomioon oppilaitosten opiskelijavalinnoissa ja opetuksen järjestelyissä.

Tietoa ulkomailla suoritetun tutkinnon tunnustamisesta löydät Opetushallituksen sivuilta.

 

Järvenpäässä tietoa opiskelemisesta ja työnhausta antavat:

 Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) 

Järvenpään Opisto

Järvenpään Maahanmuuttajatoimisto Verso

Järvenpään Työllisyysyksikkö

Järvenpään Nuorisokeskus

 

Maahanmuuttajille suunnattua koulutusta tai kielikerhotoimintaa järjestävät mm.

rinki kielikerho

Järvenpään Opisto

Keravan lukio ja aikuislukio

Keuda

Seurakuntaopisto

Maahanmuuttajakoulutus

Setlementti Louhela

 

Yleisiin kielitutkintoihin valmistavaa suomen kielen koulutusta, kielitutkinnot

Edupoli

 Internet-kursseja, harjoituksia

Tavataan taas! http://donnerwetter.kielikeskus.helsinki.fi/FinnishForForeigners Helsingin yliopiston kielikeskuksen alkeiskurssi. Englanniksi, ranskaksi ja saksaksi 
Suomea, ole hyvä! http://www04.edu.fi/suomeaolehyva/ Suomea aikuisille maahanmuuttajille. Opetushallitus.
Suomen kieltä, kulttuuria ja työelämään tutustumista! https://www.kotisuomessa.fi OPH:n Aikis-projektin kehittämää materiaalia kielen opiskeluun.
YKI-treenit Yleiseen kielitutkintoon valmentavia harjoituksia.
Keskellä Suomea http://kielikompassi.jyu.fi/omatila/keskella_suomea  Puheen ymmärtämisen ja keskustelustrategioiden harjoituksia.
24 tuntia opiskelijaelämää http://kielikompassi.jyu.fi/suomi2/24_tuntia_opiskelijaelamaa/korvat_auki.html  Kuuntelutehtäviä alkeis- ja keskitasolle.
Reagoi suomeksi http://kielikompassi.jyu.fi/opetus/s2/reagoi/reagointi_kuvaversio4.html Reagointiharjoituksia keskitasolle.
Easyfinnish - suomen alkeiskurssi http://oppiminen.yle.fi/easyfinnish/
Tervetuloa töihin!  http://elearning.fi/matsku/  Materiaali suomen kielen, suomalaisen työelämän ja työkulttuurin opiskelua varten.