A

3–6-vuotiaat

Matemaattinen ajattelu ja teknologinen kasvatus

Lukuja liikkuen, tavuja touhuten

Lukuja liikkuen, tavuja touhuten -hankkeen sivustolta löytyy vinkkejä ja välineitä siihen, miten varhaisia oppimisvalmiuksia voidaan opettaa ja oppia liikkumalla. Suurin osa tehtävistä onnistuu soveltaen yhdenkin lapsen kanssa tehtäväksi, vaikka tehtävänannossa puhuttaisiin ryhmästä. Samalta sivustolta löytyy vinkkejä myös kielellisten taitojen harjoittamiseen. 
Lukuja liikkuen, tavuja touhuten (Varhaiskasvatus)
Lukuja liikkuen, tavuja touhuten (Esiopetus)

Tiedonjyvä-kokeet

Tiedonjyvä on luonnontieteellisiä ilmiöitä tutkiva ohjelmasarja, jossa opitaan tekemällä. Ohjelmia voidaan katsoa itsenäisesti, mutta kokeiden tekemiseen voi tarvita aikuisen läsnäoloa. Katso jaksot ja ohjeet alta. 
Tiedonjyvä-kokeet (YLE)

Myrkkysieni-leikki

Yksi leikkijä menee tilasta pois ja toiset päättävät mikä sienistä (voi käyttää kuvia, askarreltuja sieniä, legoja tms. "sieninä") on myrkkysieni. Pois mennyt leikkijä kutsutaan takaisin ja hän alkaa kerätä sieniä yksi kerrallaan, kunnes koskettaa myrkkysientä, jolloin muut huutavat "myrkkysieni". Kerätyt sienet lasketaan ja vuoro vaihtuu. Seuraava leikkijä poistuu tilasta ja päätetään uusi myrkkysieni.

Ympäristökasvatus

Vinkkejä luontoon

WWF:n sivuilta löytyy paljon luonnossa tehtäviä vinkkejä, joita lapsi voi tehdä myös itsenäisesti ohjeistuksen jälkeen. Esimerkiksi Mittaa luontoa-tehtävä: etsikää viivoittimen avulla ulkoa esine luonnosta, joka on 1cm pituinen, toinen 2cm pitkä jne. Löydökset voi jaotella pituuden mukaan sovittuun paikkaan.
Lisää luonnossa tehtäviä vinkkejä (WWF)

Nökön matkassa -puuhakirja 

HSY:n "Nökön matkassa -puuhakirja on suunnattu 5–7-vuotiaille. Kirjassa seikkailee Nökö, jonka kanssa opetellaan muun muassa kierrätystä, lajittelua, kodin vesiasioita, energiansäästöä ja ilmansuojelua." Tarvitsee tulostusmahdollisuuden. 
Tulostettava Puuhakirja (pdf 1,78 Mt)

Metsäemo

Metsäemon sivustolta löytyy paljon hyviä toimintavinkkejä ulos. Aarrejahdissa piirretään paperille esimerkiksi havunneulasen, kiven, kävyn, muurahaisen, linnun, kukan, ruohon ja perhosen kuvat. Lapsi lähtee paperin ja kynän kanssa ulos. Jos hän näkee jonkun paperilla olevan asian, niin hän merkitsee rastin kuvan viereen.

Metsäolympialaisissa lajeina voi olla esimerkiksi maastojuoksu, pituushyppy, kävynheitto, kiipeily ja tasapainoilu. Metsäsirkus-tehtäväkortit löytyvät sivustolla, mutta niiden mukaan eteneminen tarvitsee lukutaitoisen lapsen tai aikuisen seuraksi. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, ohjeistukset voi ladata puhelimelle tai tabletille. 
Metsäemo: Aarrejahti luonnossa
Metsäemo: Metsäolympialaiset lapsille
Metsäemo: Metsäsirkus

Värinautit

Värinautit-sivuilta löytyy paljon luontoon liittyviä tehtäviä. Erityisesti suositus kevätbingolle, jonka voi myös piirtää erilliselle paperille, jos tulostusmahdollisuutta ei ole.
Värinautit-sivusto

Kasvitutkimus

Kasvitutkimus on hauskaa ja opettavaista ajanvietettä lapsen kanssa. Ensin valitaan ruukku, joka täytetään mullalla. Tämän jälkeen ripotellaan siemenet. Kastele hyvin. Lapsi voi päivittäin kurkata ruukkuun ja seurata, miten kasvi lähtee kasvamaan. Tärkeätä on myös huolehtia säännöllisestä kastelusta, ettei multa pääse kuivumaan liikaa. Nopeasti itäviä siemeniä ovat esimerkiksi krassi, salaatti, herne, härkäpapu, valkosipuli, pinaatti ja yrtit. Liitteenä kuvatuki kasvitutkimukselle. Kasvitutkimus

Tutkin ympäristöäni -bingo

tutkin ympäristöäni bingo