A

1–6-vuotiaat

Matemaattinen ajattelu ja teknologinen kasvatus

Pienten kanssa matemaattisia taitoja voi harjoitella arjessa laskemalla eri asioita sekä vertailemalla tai luokittelemalla asioita ominaisuuden, koon, värin tai muodon mukaan. Ympäristöstä voi etsiä eri muotoja tai lukumääriä.

Rakenteluleikit ja palapelit edistävät luovaa ongelmanratkaisukykyä. Lisäksi useat peruspelit myös lisäävät lapsen matemaattista tietoisuutta, esimerkiksi muistipelit, dominot tai laskemista vaativat noppapelit.

Ympäristökasvatus

Etsi metsästä -leikki 1

Värittäkää väriliuskoja ja etsikää metsästä vastaavan värisiä asioita. Voitte koota kaikista löytämistänne asioista taideteoksen, keksiä niille uusia käyttötarkoituksia, rakentaa ja leikkiä tai laittaa eri järjestykseen (esim. suurimmasta pienimpään, elävät-elottomat, pehmeät-kovat, millä korkeudella ne yleensä luonnossa ovat; multa, kivi, havunneulanen).

Etsi metsästä -leikki 2

Yksi on arvuuttelija. Hän sanoo: "Menkää sellaisen asian luokse, joka on...." ja tämän jälkeen mielikuvitus on rajana (esimerkiksi vihreää, pienempi kuin sinä, oravan ruokaa, samanmuotoinen kuin Ryhmä Haun Vainun vinssi").

Puuhaa pihalle

Alla olevassa tiedostossa on vinkkejä, millaisen aarrekartan tehtävineen voi toteuttaa omalle pihapiirille. Tehtäväradan toteutus vaatii aluksi aikuisen panostusta, mutta valmistelujen jälkeen vanhempi lapsi voi suorittaa radan myös itsenäisesti. Puuharadan tehtäviä voi tehdä soveltaen myös alle 3-vuotiaan kanssa.

Puuhaa pihalle